13:04

Sernik z brzoskwiniami (bez ciasta)


Lekki niczym chmurka sernik z kawałkami brzoskwiń. 
Nie za słodki i niezbyt kaloryczny, ponieważ bez dodatku ciasta kruchego. 
Jeśli macie ochotę na wersję z ciastem i bezą to zerknijcie tutaj (klik)

Składniki (blacha 33 x 23):

  • 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka)
  • 7 jajek
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru z wanilią
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • puszka brzoskwiń
Białka oddzielić i ubić na sztywno. Osobno utrzeć na puszystą masę cukry z masłem i żółtkami. 
Dodać twaróg oraz mąkę ziemniaczaną, a na koniec przy pomocy łyżki wmieszać pianę z białek. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę masy serowej. Na niej ułożyć połowę brzoskwiń (odsączonych i pokrojonych w kostkę). Zalać drugą częścią masy serowej i na wierzchu ułożyć pozostałe brzoskwinie. 



Piec w 160 stopniach około 1,5 godziny. Na dnie piekarnika ustawić blaszkę z wodą (będzie parować podczas pieczenia). 
Najlepszy po gruntownym wystudzeniu i pobycie w lodówce (najlepiej przez całą noc). 

5 komentarzy:

  1. Takiego bez ciasta to ja w życiu jeszcze nie piekłam ... boję się, że mi przywrze i będzie trzeba wyjadać łyżeczką:) ... ale chyba nie ma się czego bać jednak:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. konieczna jest ta blacha z wodą na dnie piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik upiecze się i bez tego, ale chodzi o efekt parowania - sernik jest bardziej wilgotny i nie pęka.

      Usuń
  3. Termoobieg czy grzałka góra -dol?

    OdpowiedzUsuń