Lekki niczym chmurka sernik z kawałkami brzoskwiń.
Nie za słodki i niezbyt kaloryczny, ponieważ bez dodatku ciasta kruchego.
Jeśli macie ochotę na wersję z ciastem i bezą to zerknijcie tutaj (klik).
Składniki (blacha 33 x 23):
- 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka)
- 7 jajek
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 16 g cukru z wanilią
- 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- puszka brzoskwiń
Białka oddzielić i ubić na sztywno. Osobno utrzeć na puszystą masę cukry z masłem i żółtkami.
Dodać twaróg oraz mąkę ziemniaczaną, a na koniec przy pomocy łyżki wmieszać pianę z białek.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę masy serowej. Na niej ułożyć połowę brzoskwiń (odsączonych i pokrojonych w kostkę). Zalać drugą częścią masy serowej i na wierzchu ułożyć pozostałe brzoskwinie.
Piec w 160 stopniach około 1,5 godziny. Na dnie piekarnika ustawić blaszkę z wodą (będzie parować podczas pieczenia).
Najlepszy po gruntownym wystudzeniu i pobycie w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Takiego bez ciasta to ja w życiu jeszcze nie piekłam ... boję się, że mi przywrze i będzie trzeba wyjadać łyżeczką:) ... ale chyba nie ma się czego bać jednak:) buziaki
OdpowiedzUsuńkonieczna jest ta blacha z wodą na dnie piekarnika?
OdpowiedzUsuńSernik upiecze się i bez tego, ale chodzi o efekt parowania - sernik jest bardziej wilgotny i nie pęka.
UsuńTermoobieg czy grzałka góra -dol?
OdpowiedzUsuńgóra-dół
Usuń