10:34

Sernik na zimno na herbatnikach

sernik, owocem galaretka, herbatniki
Błyskawiczne ciasto, na które czeka się tylko chwilkę - aż stężeje galaretka. 
Murowany hit na przyjęciach dla dzieci i zdecydowany faworyt konsumentów płci męskiej. 
Jak widać czasem wcale nie trzeba się bardzo napracować żeby osiągnąć przyjemny i satysfakcjonujący efekt. 

Składniki (mniejsza blaszka, u mnie 17 x 27):

  • 500 g twarogu (dwukrotnie zmielonego, może być z wiaderka)
  • 3 galaretki (u mnie wiśniowe)
  • puszka brzoskwiń w syropie
  • herbatniki na spód (ok. 20 sztuk)
2 galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku. 
1 galaretkę rozpuścić w ok. 2/3 szklanki wrzątku - dokładnie wymieszać i ostudzić. Ostudzoną wlać do miski i ubijać przy pomocy miksera, jednocześnie dodawać twaróg. 
Dno blaszki wyłożyć herbatnikami (blaszkę można wcześniej wyłożyć folią aluminiową). Na herbatniki wylać masę twarogową. Na jej wierzchu ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. 
Zalać galaretką - uwaga, galaretkę wlewamy dopiero w momencie kiedy zacznie już tężeć (jest konsystencji kisielu, nie zupełnie płynna). 
Schłodzić w lodówce. 



4 komentarze:

  1. Aniu mój Mąż uwielbia takie serniki:) Pozdrawiamy Was ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. Jajo w koszulce - bodajże z kwietnia - skradło me serce. Dołączam do obserwujących:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,
    A cukru dodac tyle co do galaretki? W sensie tyle co zawsze?
    Czy powiino sie dodac wiecej np jeszcze do sera?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma dodatkowego cukru. Wystarczy ten zawarty w składzie galaretki:)

      Usuń