08:00

Makaron kukurydziany z suszonymi pomidorami i kaparami

Tym razem z cyklu Viva la pasta! przygotowałyśmy z Aleksandrą, prowadzącą blog Moja Toskania, makaron kukurydziany (tagliolini).
Sam w sobie makaron jest tak smaczny, że można go w zasadzie zjeść z jak najmniejszą ilością dodatków. My podałyśmy go z suszonymi pomidorami i kaparami, co mi osobiście bardzo odpowiadało. 

Składniki:

  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 płaskie łyżki kaparów
  • 12-14 połówek suszonych pomidorów (mogą być takie w oleju)
  • 4 łyżki oliwy


Z mąki kukurydzianej oraz pszennej i jajek zagnieść makaron. Rozwałkować go niezbyt cienko. Ciasto złożyć na 3 i pociąć na cienkie paski (ok. 3 mm). Gotować 5 min w lekko osolonej wodzie. 
Na patelni rozgrzać oliwę i dodać posiekany czosnek, a następnie kapary i pomidory. Podsmażać 5 minut. Odcedzony makaron wymieszać z pozostałymi składnikami. 

Zapraszam Was też do obejrzenia makaronu przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii

6 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł z makaronem, nie jadłam takiego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyna - jest nieco inny od zwykłego pszennego, pozytywnie inny :)

      Usuń
  2. Sympatyczny :) Lubie eksperymentowac w kuchni :) A miks kaparow z suszonymi pomidorami naleza do jednych z ulubionych. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra - kapary i ja uwielbiam, ostatnio często kładę na pizzę :)

      Usuń
  3. Aniu,
    pyszny pomysł!
    Makaron kukurydziany wygląda i brzmi bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - mi bardzo smakował, a i kapary z pomidorami to dla mnie duet idealny :)

      Usuń