wtorek, 20 stycznia 2015

Chałka okrągła z rodzynkami

okrągła chałka

Chałka jest bardzo wdzięcznym wypiekiem. Może uchodzić zarówno za pyszne ciasto, jak i słodkie pieczywo. 
Przepis na tradycyjną chałkę z kruszonką podawałam już tutaj (klik). Tym razem dodałam do niej rodzynki i inaczej splotłam. 
W takiej formie bardziej jednak przypomina ciasto. 







Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 żółtka (1 białko przyda się do smarowania po wierzchu)
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy (16 g)
  • 1 niepełna szklanka mleka
  • 7 g suchych lub 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki rodzynek
Z podanych składników wyrobić ciasto (w przypadku użycia świeżych drożdży przygotować rozczyn (drożdże + łyżeczka cukru + pół szklanki mleka), dodając rodzynki na sam koniec. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia (ok. 1 godzinę). Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części i z każdej uformować wałek. 


Przepleść 3 wałeczki z pozostałymi trzema, tak jak na drugim zdjęciu. a następnie zapleść cztery warkocze (zdjęcie 3). Każdy z warkoczy podwinąć pod spód chałki (zdjęcie 4).
Chałkę przełożyć na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) i posmarować białkiem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia - ciasto nie wyrasta jakoś spektakularnie, ale powinno się lekko napuszyć. 
Piec w 180 stopniach - około 45 minut (przed wyjęciem najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy środek jest wystarczająco wypieczony). 

8 komentarzy:

  1. lubie chalki , ale maz za nimi nie przepada wiec ich nie pieke :) bo musialabym wszystko zjesc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krzywa kromeczka - ja bym nie miała z tym problemu :) Zawsze można upiec z mniejszej porcji :)

      Usuń
  2. ja mam w domu ten sam problem :) tylko ja je lubię, a jeśli mam aż tyle dla siebie to uznaję, że szkoda zachodu :) ale przepis ciekawy... może skorzystam z następnego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania - nie pozostaje nic innego, jak znaleźć kogoś kto lubi i upiec na spółkę :)

      Usuń
  3. Łał, wygląda niesamowicie! Ja tak chałki zapleść nie umiem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin - zobacz na instrukcję, to naprawdę nic trudnego :)

      Usuń
  4. Aniu przepięknie ją zaplotłas:) U nas wszyscy kochają chałki i wszystko co drożdżowe, nawet na dziś mam zamówienie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - u mnie też są zawsze amatorzy, Nawet dobrze wystudzić nie dadzą :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.