czwartek, 15 stycznia 2015

Skaliste ciasteczka Hagrida

Kolejne ciasteczka upieczone przez dwóch Olków
Są to takie kokosanki "na wypasie", bo wzbogacone o smak orzechów i czekolady. 
Nie wiem, kto i dlaczego nazwał je ciasteczkami Hagrida, ale pomysł ten bardzo nam się spodobał. Kto czytał, ten wie, że Hagrid postury jest słusznej, więc stąd może skojarzenie ze skałami-olbrzymami, a może rozchodzi się jednak o ciasteczka przygotowywane przez gajowego:)
Tak czy inaczej pochłonięte zostały za jednym razem i nic nie zostało na drugi dzień, co świadczy o tym, że były pyszne. 
Ja jestem wielbicielką tradycyjnych kokosanek i te również przypadły mi do gustu, choć nie ukrywam, że wolę jednak mimo wszystko sam kokos, bez dodatków - ale to tylko ja, bo reszta rodziny nie miała żadnych zastrzeżeń :)

Przepis wypatrzony u Edyty.

Składniki (około 20 ciasteczek):

  • 2 białka
  • 4 łyżki cukru (w oryginale 100 g, ale tyle naprawdę wystarczyło)
  • 130 g wiórków kokosowych
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • 60 g mąki pszennej
  • 100 g gorzkiej czekolady (może być też mleczna)
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. W osobnej misce wymieszać mąkę z wiórkami, orzechami i drobno posiekaną czekoladą. Małymi porcjami dosypywać do białek i delikatnie mieszać. 
Z masy, przy pomocy łyżeczki, formować stożki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 25 minut. Ostudzone posypać cukrem pudrem. 


Zapraszamy Was również do obejrzenia ciasteczek przygotowanych przez drugiego Olka (klik).




10 komentarzy:

  1. Aniu piękne skałki Olkowi wyszły:) .... u nas twardawe, ale cudownie chrupiące:) .... dziękujemy za kolejną wspaniałą porcję milych wrażen i kulinarnych doświadczeń:) .... Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - nasze nie były tak twarde, ale zmniejszyłam nieco czas pieczenia, więc być może dlatego :)

      Usuń
  2. Cieszę się, że smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edyta - jeszcze raz dziękujemy za przepis:)

      Usuń
  3. Z tego co pamiętam (a czytałam wieki temu), to kiedy Harry, Hermiona i Ron odwiedzali Hagrida, on częstował zawsze ciastkami własnej roboty. Wydaje mi się (ale tego nie jestem już pewna), że chyba nie wyglądały zbyt apetycznie. A całkiem już nie pamiętam, czy smakowały gościom :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra - dokładnie tak samo to zapamiętałam, tylko nie kojarzę czy był tam opis tych ciasteczek :)

      Usuń
  4. Już je dziś widziałam u Joli :) Świetne, będziemy musieli takie upiec ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wyglądają, faktycznie mają taki skalisty kształt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin - zgadza się, podobało nam się to bardzo :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.