13:30

Ciasteczka pomidorowe

Wytrawne ciasteczka pomidorowe sprawdzą się jako przekąska na co dzień, ale równie dobrze odnajdą się na imprezowym stole. 
Kiedy je robiłam, byłam przekonana, że raczej zainteresują się nimi dorośli, jednak okazało się, iż większość została pochłonięta przez dzieci. Podałam je z dipami jogurtowymi i to był strzał w dziesiątkę. 
Ciasteczka są miękkie w środku (takie mini bułeczki), nie są suche, a co najważniejsze są niezwykle aromatyczne. 
Dodałam do nich oregano, ale można tu zastosować inne, ulubione przyprawy. 

Składniki (porcja na 40 ciastek):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych (lub 25 g świeżych)
  • 1/3 szklanki suszonych pomidorów z oleju
  • 1/3 szklanki oleju (najlepiej tego z pomidorów, ale jeśli nie macie to może być zwykły lub oliwa)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/4 szklanki letniego mleka

Pomidory odsączyć z oleju i pokroić na drobne kawałki. W misce wymieszać wszystkie składniki (użyłam miksera ze spiralnymi końcówkami, można też ręcznie) i na koniec dodać pomidory. Wyrobić elastyczne ciasto, które odstawić w ciepłe miejsce na około 30-40 minut. Ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na grubość ok. 5-7 mm. Przy pomocy mniejszej szklanki lub foremki wykrawać ciastka i przełożyć je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na 10-15 minut i piec ok. 10 minut w 200 stopniach. 


7 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na imprezę takie wytrawne ciasteczka zachwycą wszystkich.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kats - zamoczone w dipie jogurtowym nas zachwyciły :)

      Usuń
  2. o jakie super :) bede robic na imprezkę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem czy posmakowałyby moim smerfikom? Wyglądają bardzo apetycznie Aniu:)

    OdpowiedzUsuń