13:06

Warsztaty kuchnia włoska

Na zaproszenie Lidl Polska, z okazji trwającego tygodnia włoskiego, wzięłam udział w warsztatach kuchni włoskiej, które odbyły się w kuchni CookUp Studio.
Prowadzącym warsztaty był mistrz kulinarny Pascal Brodnicki, który podzielił się z nami solidną porcją wiedzy kulinarnej, a także stworzył niesamowicie przyjemną  atmosferę pracy. 
Mam szczególną słabość do smaków kuchni włoskiej (nie tylko makaronów), ale po tych warsztatach moje uczucie jeszcze się umocniło. 
Powróciłam myślami do minionych wakacji, spędzonych w Toskanii i na chwilę zapomniałam o zimnie za oknem. 
Zapach warzyw, mięsa i przypraw na włoską nutę to jest to! Wszystko to okraszone wesołymi i niezwykle apetycznymi opowieściami z podróży.
A na co dzień faktycznie w kuchni wykorzystuję głównie produkty kupowane w Lidl, więc czułam się jakbym gotowała u siebie. 

Silną ekipą blogerów kulinarnych pod wodzą mistrza Pascala przygotowaliśmy:






 1. Bakłażana alla Parmigianina - czyli zapiekankę z panierowanego bakłażana z mozzarellą z mleka bawolego


                                                         2.  Risotto z dyni po włosku

3. Kurczaka myśliwego z Toskanii


4. Zapiekane owoce pod zabajone makowym





Z ciekawostek, przekazanych przez mistrza Pascala, najbardziej spodobał mi się sposób rozpoznawania bakłażanów. Jeżeli chcecie wybrać bakłażana najmniej gorzkiego i z mniejszą ilością pestek, to trzeba wybierać egzemplarze "męskie". Należy w tym celu obejrzeć bakłażana z dołu, decydujący jest kształt kropki. "Żeńskie" mają ją w kształcie kreseczki, a męskie są okrągłe. 
Przyznaję, że o tym nie wiedziałam :) 


Tak jak już wcześniej pisałam, dobrze mi się gotowało przy użyciu znajomych produktów - szkoda, że na co dzień nie mam w kuchni aż tak miłego towarzystwa. 





4 komentarze:

  1. Powiem po prostu-zazdroszczę:)Lubię bardzo oglądać program Pascala i na pewno świetnie było się od niego uczyć i razem zajadać te wszystkie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - postaram się podzielić nabytą wiedzą, więc pośrednio będzie to nauka od mistrza :)

      Usuń
  2. Ale porada z bakłażanem. : ) A spotkanie musiało być udane patrząc na zdjęcia. Szczerze zazdroszczę i pozdrawiam. :)

    A może kiedyś udałoby się wygrać kulinarne warsztaty z Bajkoradą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marcin - co prawda daleko mi do poziomu Pascala, ale nigdy nie mówię nigdy :) Pomysł świetny!

      Usuń