środa, 29 października 2014

Szkoła gotowania Masala


Razem z Olkiem (10 lat) i Ewą (4 lata) wzięliśmy udział w kursie cukiernictwa o tematyce bardzo na czasie, czyli Helloween. 
Kurs zorganizował Instytut sztuki kulinarnej Masala - Smaki świata, mieszczący się w warszawskim Składzie Bananów (okolica metra Służew), specjalizujący się w warsztatach kuchni świata, ale również tematycznych (np. świątecznych czy uwzględniających dietę bezglutenową). 
Sam lokal, w którym odbywały się warsztaty, jest dość skromny, mieści się na tyłach sklepu, ale stanowiska są w pełni wyposażone i moim zdaniem wystarczające do uczenia się sztuki gotowania. Najważniejsza w sukcesie warsztatów jest zawsze osobowość i wiedza prowadzącego, a ta była na zdecydowanie odpowiednim poziomie. 
Kurs, w którym my wzięliśmy udział, był dla nas bardziej zabawą niż nauką, ale osoba, która wcześniej z pieczeniem słodkości nie miała do czynienia, nauczyć się może sporo. 
Pani Kinga, prowadząca warsztaty, cierpliwie odpowiadała na pytania uczestników i w każdej chwili służyła pomocą. 
Część praktyczna, poprzedzona była omówieniem poszczególnych etapów przygotowywania wypieków. Zwięźle, merytorycznie i ciekawie. 



Przygotowaliśmy ciastka kruche, które można było ozdobić kolorowymi lukrami. Upiekliśmy cupcakes czekoladowe i dyniowe, które potem dzieci przy pomocy lizaków, lukru plastycznego, żelków i barwników, zamieniły w duszki i straszliwe pająki :)


Zrobiliśmy też różnego rodzaju lukry, krem maślany i wiśniową frużelinę. Upiekliśmy bezy, a dzieci zrobiły kosteczki z paluszków i pianek, a później obtoczyły je w białej czekoladzie. 



I choć przedstawione na wstępie menu, zadziwiło nieco naszą czterolatkę, no. bo jak tu robić i jeść takie okropności? :) to zabawa była naprawdę przednia. 
Najbardziej podobało jej się wykrawanie ciasteczek i formowanie paluchów (nie licząc podjadania poszczególnych składników).



A ja się wreszcie przełamałam i zjadłam "paluchy wiedźmy". 
Wbrew pozorom okazały się bardzo smaczne :), a ich formowanie było całkiem zabawne.


Na koniec każdy z uczestników otrzymał bardzo dobrze przygotowane materiały szkoleniowe i mógł ze sobą zabrać upieczone smakołyki. 

Na warsztaty organizowane przez Masalę można wybrać się samemu, z rodziną lub Przyjaciółką, ale zaproszenie na nie będzie też świetnym prezentem dla pasjonatów gotowania.

Po szczegóły na temat kursów kulinarnych odsyłam na stronę organizatora


5 komentarzy:

  1. Super wpis,super warsztaty:)Właśnie szukałam inspiracji cukierniczych ponieważ wybieram się na przyjęcie z okazji Helloween:)Babeczki z żelkowymi robaczkami mnie zachwyciły:)a gdy będę planować następna wizytę w Warszawie-sprawdzę,czy nie szykują się jakieś fajne warsztaty bo taaaaaak zazdroszczę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka - babeczki z żelkami były pomysłu czterolatki, która ma wyjątkową słabość do żelków :) Paluchów ostatecznie zjeść nie chciała, ale robale chętnie :)

      Usuń
  2. Fajny pomysł takie warsztaty, myślałem, że to jest droższa sprawa. Tylko te paluchy wyglądają nad wyraz...realistycznie, ale jak ktoś jest fanem walking dead, to akurat ma coś do pochrupania. ;)
    Mina córki - bezcenna! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marcin - co prawda z "mrocznymi klimatami" to jesteśmy mało obyci, ale paluchy przyniesione do domu zrobiły furorę wśród kolegów syna :) Ceny moim zdaniem też całkiem przystępne - biorąc pod uwagę ceny produktów. Ja przyznam, że teraz rozmyślam o warsztatach sushi :)

      Usuń
  3. Aniu można Wam pozazdrościć dostępności takiego rodzaju imprez u siebie:) ... musieliście się świetnie bawić:). Przyznam szczerze, że halloween to nie moja bajka, ale paluchy wiedźmy piekłam już chyba z 3 lata temu ... i są pyszne:). Musze je z dzieciakami powtórzyć dla zabawy:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.