czwartek, 2 października 2014

Kajzerki

Kombinowałam, próbowałam i udało się. 
Mam przepis na kajzerki!
Właśnie o takie mi chodziło. I wiecie co? 
U nas rozchodzą się dosłownie jak świeże bułeczki (a jeśli jakaś zostanie, to na drugi dzień również jest świeża). 
Moje bułeczki formowałam w tradycyjny sposób, mimo, iż na pierwszy rzut oka skomplikowany, to po nabraniu wprawy robi się je naprawdę ekspresowo. 
Te "sklepowe" z reguły mają wyciskany wzorek takim specjalnym urządzeniem (wiatraczkiem). 
Mam nadzieję, że filmowa instrukcja będzie pomocna :)

Składniki (na 12-16 bułek):

  • 4 szklanki mąki pszennej (użyłam TYP 480)
  • 7 g drożdży suchych (lub 25 g świeżych)
  • 20 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 3-4 łyżki mleka do smarowania po wierzchu
Z podanych składników wyrobić ciasto (jeżeli używacie świeżych drożdży to wymieszać je z częścią mleka). Wyrabiać można ręcznie lub np. mikserem ze spiralnymi końcówkami. Gotowe ciasto powinno być sprężyste i nie powinno się kleić (jeżeli będzie się kleiło to dodać trochę mąki). Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. 
Wyrośnięte przełożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką i podzielić na 12 lub 16 części (w zależności czy chcemy mniejsze, czy większe bułeczki). Z każdej części uformować kulkę i odczekać ok. 10-15 minut. Po upływie tego czasu każdą z kulek rozpłaszczyć ręką i formować kajzerki. 


W skrócie: na placuszku położyć kciuk lewej dłoni i zakryć go częścią ciasta. Następnie kciukiem prawej dłoni docisnąć ciasto. Zawinąć pozostałą część ciasta, tworząc zakładkę i ponownie docisnąć kciukiem (tak czterokrotnie); na koniec skleić bułeczkę. 
Uwaga - końcowe sklejanie jest dość ważne, trzeba docisnąć, żeby się bułeczka nie rozkleiła podczas pieczenia. 

A najlepiej zobaczyć to na filmiku:


Bułeczki odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarować mlekiem po wierzchu. Pozostawić 10-15 minut w ciepłym miejscu, a następnie piec ok. 15-18 minut w 200 stopniach. 

Inne przepisy na pieczywo domowe znajdziecie tutaj






18 komentarzy:

  1. Bułeczki cudowne ... a to formowanie - kurcze w życiu bym czegoś takiego nie wymyśliła:). Przepis zachowuję:) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolanta - formowania sama nie wymyśliłam, też bym na to nie wpadła (podpatrzone na jednym z niemieckich kanałów :)), ale proporcje na ciasto moje (kilka razy eksperymentowałam:))

      Usuń
  2. jejku,w życiu bym nie zgadła jak taką kajzerkę uformować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa W - ja również nie przypuszczałam, że to tak :)

      Usuń
    2. Jesteś cudowna :) dziękuję za super przepisy... Twój sernik wiedeński robi w moim domu furorę ... jutro z korzystam z przepisu na kajzerki ... dziękuję że tyle ciepła i pozytywnej energii od Ciebie bije :)

      Usuń
    3. MyszaMyszunia - bardzo dziękuję!!! porywam ścierkę i ruszam do sprzątania, tak mi się nie chciało ... a tu taki miły komentarz, że mam ochotę fruwać :) Miłego pieczenia kajzerek!

      Usuń
  3. Jakie ładne :) Tym formowaniem mnie zagięłaś :))

    OdpowiedzUsuń
  4. U wielbiam kajzerki :) spróbuj z czarnuszka :) obłęd ;) pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asia W - próbowałam. Ekstra. I z makiem:) Wszystkie pyszne :)

      Usuń
  5. Nie wiedziałam, że to takiego sposobu sklejania wymaga, aż mam ochotę spróbować. Zwłaszcza, że Twoje bułeczki wyglądają pysznie :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evi - te "fabryczne" są robione inaczej:)

      Usuń
  6. Dziękuję za ten przepis :) bułki są super w końcu znalazłam przepis idealny :) właśnie jedną pochłaniam jeszcze ciepłą, pyszna chrupiąca i mięciutka w środku. Trochę bułek już upiekłam w swoim życiu ale tak dobre jak te to chyba nigdy mi nie wyszły :) a klejenie świetny pomysł :)
    Pozdrawiam i czekam na więcej takich wspaniałych przepisów :)
    Monika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika - niezmiernie się cieszę, że przepis tak Ci przypadł do gustu. Nie chwaląc się, również i ja uważam, że są ekstra :) Dzisiaj eksperymentuję z dyniowymi :)

      Usuń
    2. :) super czekam na bułki dyniowe, poszukuje jeszcze przepisu na bułki kukurydziane :) często zaglądam na Twój blog z nadzieją że kiedyś się pojawi ;)
      Pozdrawiam, Monika :)

      Usuń
    3. Moje dotychczasowe doświadczenia z kukurydzianymi nie należą do pozytywnych, ale w takim razie mam motywację do dalszego działania :)

      Usuń
  7. Przetestowałam i dziękuje, przepis fantastyczny wkupił sie w laski naszej kuchni.

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.