środa, 22 października 2014

Bułki z dynią

bułki z pestkami z dyni
Bułki z puree z dyni i pestkami dyniowymi. 
Nie przypuszczałam, że wyjdą tak smaczne. 
Kiedy próbowaliśmy z synem jeszcze ciepłej bułeczki, to w smaku wydała nam się dość dziwna, chyba ze względu na aromat jeszcze ciepłych pestek w środku. 
Po całkowitym ostudzeniu była już boska!
Najlepszą reklamą tych bułeczek niech jednak będą słowa męża (który próbował wieczorem): 
"Jest mi smutno, że jest wieczór i nie mogę zjeść więcej..."
Bułeczki zachowują świeżość na drugi dzień. Czy dłużej? Tego nie będzie mi raczej dane sprawdzić - chyba, że zrobię z podwójnej porcji. 

Składniki (porcja na 12-16) bułek:

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej (T 650)
  • 100 g pestek z dyni + pestki do posypania po wierzchu
  • 1/2 szklanki mleka + mleko do smarowania po wierzchu
  • 7 g suchych drożdży (lub 25 świeżych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
Puree z dyni (wcześniej dynię piekę, studzę i miksuję) wymieszać z mąką, mlekiem, drożdżami, solą i cukrem. Wyrobić ciasto, które nie będzie się kleić - w razie potrzeby dodać małą porcję mąki (ilość mąki jest uzależniona od wodnistości dyni, moje puree było dość wodniste). Pod koniec zagniatania dodać pestki z dyni. Ciasto odstawić na ok. 1,5 godziny. Z wyrośniętego ciasta formować bułki. Lekko je rozpłaszczyć dłonią i posmarować mlekiem. Po wierzchu posypać pestkami. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze ok. 20 minut do wyrośnięcia. 
Piec 20 minut w 200 stopniach. 

Przepis dołączam do Festiwalu Dyni 2014



5 komentarzy:

  1. Jakie świetne w przekroju! Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. RedHead - zaręczam, że je się je z przyjemnością :)

      Usuń
  2. Przepiękne, takie kształtne:) ... aż żałuję, ze nie mam w domu pestek z dyni, bo juz bym je piekła ... ale spokojnie, jak tylko zakupię to zagoszczą w naszym domu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - życzę miłego wypiekania i zajadania :)

      Usuń
  3. proste, tanie, szybkie i przepyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.