15:38

Tort klocek lego


Tort w kształcie klocka lego przygotowałam na dziesiąte urodziny mojego lego-maniaka. 
Bazowałam na zeszłorocznym przepisie na tort w kształcie piłki.
Tort jest lekki (pomijając megasłodką i na zamówienie syna czerwoną masę z pianek). Bardzo się podobał dzieciom, z tego co wiem to i dorosłym. 

Biszkopt (blacha 33 cm x 25 cm):

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
Z powyższych składników upiec biszkopt. Zgodnie z instrukcją podaną tutaj (klik)
Ostudzić, przeciąć na pół, a następnie każdą połowę przeciąć na dwie warstwy - jedną warstwę odłożyć i z niej wyciąć 6 guziczków na wierzch tortu (wyciskałam plastikowym pojemniczkiem dołączonym do syropów, może być mały kieliszek). 

Masa truskawkowa:
  • 300 g truskawek
  • 200 g śmietanki 30% (schłodzonej)
  • 500 g serka homogenizowanego (waniliowego lub śmietankowego)
  • 1,5 galaretki truskawkowej rozpuszczonej w ok. 1/2 szklanki wody
  • kilka łyżek dżemu truskawkowego do przełożenia tortu
  • kilka herbatników lub pokruszone skrawki biszkoptu
Śmietanę ubić i dodawać (stopniowo) serek (cały czas mieszać mikserem, ale na zmniejszonych obrotach). Dodać ostudzoną i dobrze wymieszaną galaretkę, a na koniec łyżką wymieszać z truskawkami (pokrojonymi na mniejsze kawałki). Masę truskawkową wstawić na chwilę do lodówki żeby nieco stężała. 

Masa z pianek marshmallow:
  • 200 g pianek 
  • czerwony barwnik spożywczy (użyłam w żelu)
  • 2-3 łyżki wody
  • cukier puder (około 500 g)
Metalową miskę ustawić na garnku wypełnionym w 1/3 wodą. Podgrzewać na małym ogniu. Do miski wlać wodę i wsypać pianki. Roztopić je, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i dodać 2-3 łyżki cukru pudru. Wymieszać i masę przełożyć na blat mocno oprószony cukrem pudrem. Masę z pianek zagniatać z cukrem pudrem (cały czas stopniowo go dosypując), aż przestanie się kleić. W czasie zagniatania dodać barwnik (ilość w zależności od pożądanego koloru)

Złożyć tort (od dołu): 
  • warstwa biszkoptu
  • dżem (cieniutka warstwa)
  • połowa masy truskawkowej
  • warstwa biszkoptu
  • dżem (cieniutka warstwa)
  • połowa masy truskawkowej
  • warstwa biszkoptu
  • guziczki z biszkoptu (do ich przymocowania użyłam odrobiny masy truskawkowej, ale można też użyć dżemu)
  • czerwona masa z pianek (masę rozwałkować na duży prostokąt i ułożyć na torcie, przy pomocy małego nożyka wykonać nacięcia w miejscach wypukłości (6 guziczków), naciągnąć ją i zawinąć z każdej strony pod spód tortu, pozostałymi kawałkami masy obkleić guziczki i wykonać literki. 
Uwaga: boki tortu, w miejscach gdzie wystaje masa truskawkowa, oprószyć rozgniecionymi herbatnikami lub pokruszonymi kawałkami biszkoptu - po to, żeby masa truskawkowa nie stykała się bezpośrednio z masą z pianek. 

Olek - 10 lat








4 komentarze: