20:00

Knekkebrød

chleb norweski
Knekkebrød to norweski chleb bez drożdży
 i zakwasu. Z samych pysznych, zdrowych ziaren i mąki żytniej.

W przygotowaniu banalnie prosty i nie ma obawy, że nie wyrośnie. 
Może być bazą lekkiej kanapki. Wspaniale smakuje ze świeżym dżemem truskawkowym, ale najlepszy jest podgryzany jako zdrowa przekąska. Przepyszny!
Chleb upiekłam w ramach kolejnego, wspólnego wypiekania z innymi blogerami. 





Składniki (duża blacha na cały piekarnik):

  • 200 ml otrębów pszennych
  • 200 ml płatków owsianych
  • 200 ml pestek dyni
  • 200 ml mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 200 ml ziaren słonecznika
  • 100 ml siemienia lnianego
  • 100 ml ziaren sezamu
  • 2 łyżeczki soli
  • 700 ml wody. 
chleb z całych ziaren
Wszystkie składniki wymieszać łyżką i odstawić na 10 minut.
Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równo rozsmarować.  
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (z termoobiegiem) i piec 10 minut. Po tym czasie wyjąć blachę i pokroić na prostokąty. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 30 minut w 120 stopniach (z termoobiegiem). Jeżeli nie macie termoobiegu to należy nieco zwiększyć temperaturę i piec dłużej. Gotowy chleb studzimy (po ostudzeniu twardnieje) i przechowujemy w naczyniu (najlepiej szklanym) z przepuszczalną pokrywką.  



Chleb piekłam w doborowym towarzystwie:






25 komentarzy:

  1. Aniu,
    pysznie upieczony i podany!
    Widzę,że Olkowi też posmakował.
    Dziękuję,że jesteś z nami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu - najbardziej to chyba smakował najmłodszej Hani, ale nie reflektowała na foto:)

      Usuń
  2. Zgadzam się, przepyszny!! Dzięki za wspólny czas :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały, to prawda. Mój wyglądał tak samo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Doposud jsem kupovala knekkebrod pravidelně v obchodě. Děkuji za recept -hned ho vyzkouším a ráno upeču. Blanulka

    OdpowiedzUsuń
  5. Potwierdzam, jako przekąska najlepszy!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ślicznie Ci się upiekł! dziękuję za wspólne pieczenie :) u nas to hit domowy! dzieciaki go uwielbiają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnie też najbardziej smakował z dżemoladą truskawkową. Dziękuję za wspólne czerwcowe chwile!

    OdpowiedzUsuń
  8. Najbardziej przekonującym komentarzem jest zdjęcie degustatora z kciukiem w górę, nic dodać , nic ująć.
    Chleb , jak piszesz jest banalnie łatwy, a zawsze mi sie zdawało,że nigdy takiego nie potrafię sama zrobić. Fajnie jest razem doświadczać nowego. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. U nas też najlepszy jako przekąska. Dziękuję i pozdrawiam! Ela

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak, tym razem propozycja wypieku bez obawy, że się nie uda, chlebek bardzo smaczny, pozdrawiam :)
    pięknie Ci się upiekł !

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuje za pyszne pieczenie i do nastepnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne zdjęcia pysznego chlebka:-) Dziękuję za wspólne pieczenie:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Widać, ze smakował :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuje za wspólne pieczenie .

    OdpowiedzUsuń
  15. Jutro piekę drugi z mniejszą ilością soli :-)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Musze go kiedyś zrobić. Koniecznie

    OdpowiedzUsuń
  17. Chlebek idealny !
    Dzięki za wspólny czas :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda świetnie! Aż żałuję, ze dawno swój zjadłam
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale pysznie wyglądają:)) Aż szkoda, że już się u nas skończyły:( Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Upiekę, szukałam takiego i znalazłam u Ciebie:) dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nam również bardzo smakował :) Dziękuję za wspólne chwile!

    OdpowiedzUsuń