Knekkebrød to norweski chleb bez drożdży
i zakwasu. Z samych pysznych, zdrowych ziaren i mąki żytniej.
Składniki (duża blacha na cały piekarnik):
i zakwasu. Z samych pysznych, zdrowych ziaren i mąki żytniej.
W przygotowaniu banalnie prosty i nie ma obawy, że nie wyrośnie.
Może być bazą lekkiej kanapki. Wspaniale smakuje ze świeżym dżemem truskawkowym, ale najlepszy jest podgryzany jako zdrowa przekąska. Przepyszny!
Chleb upiekłam w ramach kolejnego, wspólnego wypiekania z innymi blogerami.
Może być bazą lekkiej kanapki. Wspaniale smakuje ze świeżym dżemem truskawkowym, ale najlepszy jest podgryzany jako zdrowa przekąska. Przepyszny!
Chleb upiekłam w ramach kolejnego, wspólnego wypiekania z innymi blogerami.
Składniki (duża blacha na cały piekarnik):
- 200 ml otrębów pszennych
- 200 ml płatków owsianych
- 200 ml pestek dyni
- 200 ml mąki pełnoziarnistej żytniej
- 200 ml ziaren słonecznika
- 100 ml siemienia lnianego
- 100 ml ziaren sezamu
- 2 łyżeczki soli
- 700 ml wody.
Wszystkie składniki wymieszać łyżką i odstawić na 10 minut.
Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równo rozsmarować.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (z termoobiegiem) i piec 10 minut. Po tym czasie wyjąć blachę i pokroić na prostokąty. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 30 minut w 120 stopniach (z termoobiegiem). Jeżeli nie macie termoobiegu to należy nieco zwiększyć temperaturę i piec dłużej. Gotowy chleb studzimy (po ostudzeniu twardnieje) i przechowujemy w naczyniu (najlepiej szklanym) z przepuszczalną pokrywką.
Chleb piekłam w doborowym towarzystwie:
Aniu,
OdpowiedzUsuńpysznie upieczony i podany!
Widzę,że Olkowi też posmakował.
Dziękuję,że jesteś z nami.
Aniu - najbardziej to chyba smakował najmłodszej Hani, ale nie reflektowała na foto:)
UsuńZgadzam się, przepyszny!! Dzięki za wspólny czas :))
OdpowiedzUsuńWspaniały, to prawda. Mój wyglądał tak samo:)
OdpowiedzUsuńDoposud jsem kupovala knekkebrod pravidelně v obchodě. Děkuji za recept -hned ho vyzkouším a ráno upeču. Blanulka
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, jako przekąska najlepszy!:)
OdpowiedzUsuńŚwietny :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńślicznie Ci się upiekł! dziękuję za wspólne pieczenie :) u nas to hit domowy! dzieciaki go uwielbiają :)
OdpowiedzUsuńMnie też najbardziej smakował z dżemoladą truskawkową. Dziękuję za wspólne czerwcowe chwile!
OdpowiedzUsuńNajbardziej przekonującym komentarzem jest zdjęcie degustatora z kciukiem w górę, nic dodać , nic ująć.
OdpowiedzUsuńChleb , jak piszesz jest banalnie łatwy, a zawsze mi sie zdawało,że nigdy takiego nie potrafię sama zrobić. Fajnie jest razem doświadczać nowego. Pozdrawiam
U nas też najlepszy jako przekąska. Dziękuję i pozdrawiam! Ela
OdpowiedzUsuńFAJNY CHLEBEK :)
OdpowiedzUsuńTak, tym razem propozycja wypieku bez obawy, że się nie uda, chlebek bardzo smaczny, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńpięknie Ci się upiekł !
Dziękuje za pyszne pieczenie i do nastepnego :-)
OdpowiedzUsuńPyszne zdjęcia pysznego chlebka:-) Dziękuję za wspólne pieczenie:-)
OdpowiedzUsuńWidać, ze smakował :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuje za wspólne pieczenie .
OdpowiedzUsuńJutro piekę drugi z mniejszą ilością soli :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Musze go kiedyś zrobić. Koniecznie
OdpowiedzUsuńChlebek idealny !
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólny czas :-)
Wygląda świetnie! Aż żałuję, ze dawno swój zjadłam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ale pysznie wyglądają:)) Aż szkoda, że już się u nas skończyły:( Dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńUpiekę, szukałam takiego i znalazłam u Ciebie:) dziękuję:)
OdpowiedzUsuńNam również bardzo smakował :) Dziękuję za wspólne chwile!
OdpowiedzUsuń