17:49

Kalafior zapiekany pod beszamelem


Kalafior zapiekany pod beszamelem to alternatywa dla tradycyjnego kalafiora ze zrumienioną na maśle bułką tartą. 
Zapieczony w ten sposób pozostaje jędrny co mi bardzo odpowiada, a jeśli chodzi o sos beszamelowy to chyba nie muszę nikogo przekonywać, że jest pyszny :)
Kalafiora możemy zapiec pod samym beszamelem albo tak jak w mojej wersji wzbogacić danie o warstwę żółtego sera - w moim przypadku cheddara, który jest bardzo wyrazisty w smaku. 

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 100 g cheddara lub innego żółtego sera
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Kalafiora umyć i podzielić na mniejsze części. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać startym serem. 
W osobnym garnku roztopić masło i wymieszać z mąką. Chwilę zasmażać, cały czas mieszając, a następnie zalać mlekiem i gotować na małym ogniu. Sos trzeba często mieszać. Doprawić go do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Gotować do momentu aż sos wyraźnie zgęstnieje. Gorącym sosem zalać kalafiora. Zapiekać około 40 minut w 180 stopniach. 

3 komentarze:

  1. Chcę podzielić się z Wami filmem, który jest rzekomo przesłaniem od pozaziemskiej cywilizacji na temat tego, czy chcemy żeby się ujawnili:
    https://www.youtube.com/watch?v=DJ7SEKNVQng

    Życzę Wam wszystkim otwartych umysłów! :D

    OdpowiedzUsuń