poniedziałek, 24 lutego 2014

Ciastka z mlekiem skondensowanym


Mleko skondensowane (słodzone) to takie "cholerstwo" co stoi i kusi. 
Zerka z szafki albo lodówki i mówi "weź i mnie wykorzystaj".
Stało jedno i u mnie, kusiło żeby zrobić domową nutellę i wtedy zobaczyłam te ciasteczka u Kasi. Pomyślałam sobie - przeznaczenie! 
Poddałam je pewnym modyfikacjom (głównie obniżce cukru, co sprawiło, że wyglądają nieco inaczej:)) 
W każdym razie wyszły ciasteczka obłędne w smaku. Nie trzeba ich piec wszystkich od razu (ale zapewniam, że można, bo znikają ekspresowo) i można surowe ciasto zamrozić (w postaci kulek). 

Składniki (około 40 ciastek):
  • 150 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 g masła (z lodówki)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Czekoladę posiekać na niezbyt drobne kawałki i połączyć z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto - jeżeli zbyt mocno się klei to można je chwilę schłodzić w lodówce. Uformować kulki - można zwilżyć ręce wodą. Kulki lekko rozpłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (układać w kilkucentymetrowych odległościach, ponieważ ciastka się rozleją). Piec w 180 stopniach ok. 12 minut. 

14 komentarzy:

  1. :) Alez sie czuje wyrozniona!!!
    I strasznie podoba mi sie ta obnizka cukru - chyba dam im szanse!
    ;)
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo..robiłam ostatnio podobne, tyle, że mleko skondensowane miałam, że tak powiem, w postaci bardziej przerobionej czyli w postaci masy kajmakowej :)) Coś pysznego :) Znikały u nas jedno po drugim :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wedelka - :) wierzę, że były boskie:)

      Usuń
  3. zdecydowanie obniżka cukru zrobiła im dobrze :) ciekawy pomysł na wykorzystanie mleka!
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika - mnie trochę przeraziła oryginalna ilość cukru:)

      Usuń
  4. co do "cholerstwa" masz całkowitą rację :)) mleko w proszku ma tę samą właściwość, gdzieś też widziałam przepis na ciasteczka z nim :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - o tak! mleko w proszku również uwielbiam:)

      Usuń
  5. Oj tak zgodze się - to cholerstwo kusi tak bardzo, ze niekiedy otwieracz jakoś przypadkiem o denko zahaczy:) i trzeba wyjeść łyżeczką żeby się nie zmarnowało:)... jak widac można też z niego cudowne ciasteczka zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, pyszne musiały być :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.