sobota, 8 lutego 2014

Bułki misie z czekoladą

bułki z czekoladą

Obiecałam dzieciom bułeczki z czekoladą. 
Zrobiłam. 
Zaskoczenie i radość na twarzach bezcenne. 
Jest troszkę zabawy z formowaniem miśków, ale to naprawdę nic skomplikowanego i przy trzecim nabiera się już wprawy:)

Składniki (u mnie 20 misiów):

  • 3,5 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml, użyłam mąki tortowej)
  • 75 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 42 g świeżych drożdży
  • mleko do smarowania po wierzchu
  • kilka rodzynków lub żurawina
  • 20 kostek czekolady

Drożdże wymieszać z połową szklanki ciepłego mleka i 2 łyżkami cukru. Odczekać chwilę, aż zaczną pracować. Następnie połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto (nie powinno się kleić, jeżeli zachodzi taka potrzeba to dodać niewielką ilość mąki). Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Wyrośnięte przełożyć na blat oprószony mąką. Podzielić na równe porcje (ja podzieliłam na 20). Z każdej porcji uformować najpierw największa kulkę - nadziać ją kostką czekolady, a następnie dokleić pozostałe kulki, tworząc misia. Z żurawiny bądź rodzynków (kroiłam je na małe kawałki) wykleić oczy i noski miśków. Na koniec bułeczki posmarować mlekiem. 


Bułeczki piec w temp. 180 stopni przez 15 minut. 


Zapraszam też do obejrzenia innych przepisów na pieczywo


24 komentarze:

  1. śliczne i do tego nadziane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anna R. - dla mojej 3 letniej córeczki nadzienie było najważniejsze - bo czekolada:)

      Usuń
  2. nieee, nooo takie miśki to muszą zamieszkać w naszym domu choć na chwilę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga - zapewniam, że długo nie posiedzą:)

      Usuń
    2. he he z moimi łasuchami to jasne, że nie posiedzą

      Usuń
  3. Sa przeslodkie! Nie moge pokazywac moim dziewczyna bo mnie zmusza do zrobienia! :)))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - nie bądź taka:) pokaż i zrób:)

      Usuń
  4. też robiłam bułki misie w zeszłum tygodniu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarne Inspiracje - o proszę:) już pędzę odwiedzić:)

      Usuń
  5. Super :)) jeszcze takich nie widziałam, są piękne. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - dziękuję i zachęcam do zrobienia z dziećmi:)

      Usuń
  6. Ojej, jakie cudowne są te bułeczki! Wyobrażam sobie radość dzieci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - radość była wielka:)

      Usuń
  7. Ale super jakie słodkie misie, aż szkoda zjeść.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klaudyna148 - może trochę szkoda, ale za to jak przyjemnie:)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Evitaa - zastanowimy się z mężem:) już dwie córki mamy:)

      Usuń
  9. Aniu to najsłodsze drożdżówki jakie kiedykolwiek widziałam:) Cudo:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.