09:23

Frytki z selera

seler

Frytki z selera już od dawna były na liście do zrobienia, ale jakoś zużywałam selery w innym celu:)
Danie proste w swej prostocie i zaskakujące smakiem. Uzależniające...
Można zjeść je jako samodzielną przekąskę (ostrzegam, ciężko poprzestać na małej porcji) lub jako dodatek do drugiego dania. 
Smakują zarówno w wersji z samą solą, jak i z dodatkiem różnych ziół lub przypraw.

Składniki:
  • duży seler 
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie inne przyprawy
Selera obrać ze skóry i pokroić na frytki. Wrzucić do miski i wlać oliwę oraz wsypać przyprawy. Całość wymieszać (najlepiej ręką). 
Tak przygotowane frytki odstawić na 15 minut, a następnie wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp 200 stopni, aż się zrumienią. 

4 komentarze:

  1. Na mojej liście do zrobienia też są :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pyszne to po prostu TRZEBA dac im szanse! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. a do tego dietetyczne;) Uwielbiam je szczególnie z ziołami prowansalskimi bądź sproszkowaną papryką słodką ;)

    OdpowiedzUsuń