09:14

Grochówka


Ta grochówka to wielki przełom żywieniowy mojego syna. Ostatnio przekonał się do kiszonej kapusty, a teraz do grochówki. Okazało się, że był bardzo zdziwiony, iż grochówka nie jest zielona - zajadał ze smakiem myśląc, że to zupa z soczewicą. Przy pierwszej porcji nie wyprowadzałam go z błędu, ale przy drugiej dokładce odważyłam się ujawnić główny składnik. Pełna akceptacja i morze pochwał. 
Teraz pora przekonać dziewczynki...:)
Zupa jest naprawdę przepyszna, bardzo aromatyczna. Najlepsza na drugi dzień (musi swoje odstać:))

Składniki:
  • 400 g grochu łuskanego (połówki)
  • 300 g wędzonego boczku (najlepiej chudego)
  • 3 średnie marchewki
  • mała pietruszka
  • kawałek selera + łyżka siekanej natki (można pominąć)
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • kilka ziarenek kolendry
  • 2 łyżki majeranku 
  • 1 łyżka cząbru
  • sól, pieprz do smaku
Groch zalać wodą i odstawić na kilka godzin (z reguły moczę całą noc). Odsączyć, przepłukać i wsypać do garnka. Zalać wodą, dodać ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i kolendrę i gotować na małym ogniu (około 1-1,5 godziny). W osobnym garnku podsmażyć boczek pokrojony w kostkę. Usmażony (wraz z wytopionym tłuszczem) przelać do gotującego się grochu. Warzywa obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować dalej na małym ogniu. Po 20 minutach dodać majeranek i cząber. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze kilka minut. Dobrze jest przygotować grochówkę z wyprzedzeniem, żeby smaki się przegryzły. 
Zupę można przygotować również z dodatkiem pokrojonych w kostkę ziemniaków.






8 komentarzy:

  1. Moja ulubiona zupa, mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamarzyła mi się teraz grochóweczka:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis na super zupę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja całkiem niedawno przekonałam się do grochówki:). Twoja wersja różni się troszke od mojej .... i wyglada bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Naszło mnie i jutro ugotuję moją pierwszą w życiu grochówkę ;-) Mam nadzieję, że Twój przepis mi w tym pomoże, tylko nie wiem ile ziemniaków i kiedy je dodać jak już groch się ugotuje? Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3-4 średnie ziemniaki. Dodać ok. 15 minut po innych warzywach, bo wymagają najkrótszego gotowania. Powodzenia! :)

      Usuń