poniedziałek, 6 stycznia 2014

Babka z masą kajmakową

babka z masą krówkową
Są takie ciasta, w których się można zakochać od pierwszego wejrzenia:) U mnie taka reakcja nastąpiła na widok babki upieczonej przez Olę.
Co prawda nieco pozmieniałam przepis (bo nie wszystkie składniki miałam akurat w domu), ale najważniejsza w tym cieście jest duża zawartość masy kajmakowej.
Bardzo polecam samodzielne przygotowanie masy, ale jeśli nie macie czasu lub po prostu ochoty, to oczywiście można skorzystać z gotowej. Wierzch babki to u mnie masa kajmakowa i orzeszki ziemne, ale można je również zastąpić np. płatkami migdałów. Można też babkę po prostu oprószyć cukrem pudrem.

Składniki (piekłam w tortownicy 26 cm z wkładem do babek, z kominem):
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego (o wadze 530 g) lub puszka gotowej masy kajmakowej
  • 200 g masła
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (może być też biały)
  • 4 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • orzeszki do posypania po wierzchu ( u mnie 4 łyżki siekanych orzeszków ziemnych)
  • masło + kasza manna (lub bułka tarta) do wysmarowania formy
babka z masą krówkową

Puszkę mleka wstawić do małego garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu min. 2 godziny. Ostudzić - ja użyłam lekko ciepłej masy, ale nie miało to wpływu na ciasto. 
babka krówkowaPrzy pomocy miksera utrzeć masło z dodatkiem 1/3 szklanki cukru trzcinowego (używam szklanki o pojemności 250 ml). Ucierać długo, aż masa będzie puszysta. Do masy wbić kolejno jajka, a następnie dodać jogurt, masę kajmakową (2/3 puszki) i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. 
Po wyjęciu babkę pozostawić w formie ok 10-15 minut, a następnie wyjąć i studzić na kratce.
 Ostudzoną babkę wysmarować masą kajmakową (można ponownie wstawić puszkę do garnka z wrzątkiem, do 1/3 wysokości puszki i podgrzać masę, żeby lepiej się rozsmarowywała). Po wierzchu posypać orzeszkami. 




10 komentarzy:

  1. Fajna babeczka.
    Mam chęć na jakieś ciasto, ale chyba jednak będzie sernik ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - a wiesz, że o mało co nie zrobiłam kajmakowego sernika:)

      Usuń
  2. ja również padłam ofiarą zakochania :) uwielbiam takie słodkie wypieki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata - o dziwo babka nie jest bardzo mocno słodka:) Polewa już tak:), ale nie ma jej dużo, więc super się komponuje.

      Usuń
  3. Ależ mi narobiłaś smaka na kajmak!!! A na babkę... o jaaaa chyba muszę się za nią zabrać, brzmi i wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I babkę lubię i kajmak też; Tyle, że po tych dłuuuuuuugich świetach podtuczyliśmy się jak gęsi..., więc żadnych słodkości przez jakiś czas :-(

    OdpowiedzUsuń
  5. A u Oli zobacz za kajmakiem nie wszyscy przepadali ;) Ja z miłą chęcią kawałek, albo nawet dwa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie wyglada :) No mozna sie zakochac :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekłam kiedyś podobną:) ... kajmak cudownie pasuje do babki:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.