sobota, 4 stycznia 2014

Rolada biszkoptowa z masą śmietanową

rolada biszkoptowa z masą śmietanową

Rolada biszkoptowa jest naprawdę prosta do zrobienia. 
Dawno, dawno temu zdarzało mi się kupić taką gotową z dłuuuuuugim terminem przydatności do spożycia. 
Wzdrygam się na samo wspomnienie wyżej wymienionej. 
Domowa rolada jest przepyszna i nie ma z nią nic wspólnego:)
Moja może nie ma idealnego kształtu, ponieważ trochę się pospieszyłam i masa jeszcze była zbyt rzadka, ale w smaku była naprawdę rewelacyjna. 
Do jej przygotowania użyłam cytrynowej galaretki - można oczywiście zmieniać smaki i za każdym razem cieszyć się jej nową odmianą. 










Składniki ciasta (na dużą blachę z piekarnika):

  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki kakao (używam ciemnego)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Osobno ubić białka. Przy pomocy łyżki połączyć ubite żółtka z białkami, a następnie z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać łyżką. 
Piec 10 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe ciasto obrócić i delikatnie oderwać papier. Ciasto położyć na lnianej ścierce i zwinąć w rulon. Pozostawić do wystygnięcia. 

Składniki masy:
  • 300 ml śmietany 30% (schłodzonej)
  • galaretka cytrynowa
Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Dokładnie wymieszać i ostudzić. 
Śmietany ubić i pod koniec małym strumieniem wlać galaretkę. To nieco rozluźni śmietanę. Masę najlepiej wstawić na kilka minut do lodówki.
W tym czasie odwinąć biszkopt. Gdy masa lekko stężeje posmarować nią biszkopt i zwinąć w rulon. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 
Można podać lekko oprószoną cukrem pudrem

















14 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie rolady , apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie robiłam rolady samodzielnie. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, ta rolada wygląda przepysznie i przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam słodkie rolady. wygląda i na pewno smakuje obłędnie!
    bardzo sympatyczny blog :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślicznie wygląda! a ja jeszcze się nie zdecydowałam na zrobienie samodzielnie rolady .

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda :)
    Kupne rolady są przerażająco słodkie i paskudne - w większości :)
    Dla mnie to jeszcze ciężka sprawa tak ładnie wszystko zwinąć, ale się uczę, i może kiedyś moje rolady będą tak śliczne jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. piękna, ale Kotek blacha do piernika, please, jaki to wymiar ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - kochana, późno już czytałaś:) Piekarnika:) Taka na cały piekarnik:)

      Usuń
  8. Aniu uwielbiam rolady:) kojarzą mi się z Ciocią, która piekla najlepsze rolady z bitą smietaną na świecie:) .... mnóstwo masy u Ciebie i to mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jesteś genialna przypomina mi się dzieciństwo Dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.