sobota, 25 stycznia 2014

Pączki z serem (na drożdżach)

pączki z serem na drożdżach
Pączki smażę co roku na Tłusty Czwartek, ale nie tylko. Mam wyjątkową słabość do tych słodkich kulek. 
Tym razem usmażyłam pączki z wykorzystaniem białego sera (użyłam takiego z wiaderka, ale jeszcze lepszy będzie samodzielnie zmielony półtłusty twaróg). 
Niczym ich nie nadziewałam, ponieważ same w sobie mają już ciekawy posmak. Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem lub cienko polukrować. 

Składniki (na około 70 małych pączków):

  • 3,5 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml - użyłam mąki tortowej)
  • 500 g zmielonego twarogu
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki lekko ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • drożdże świeże (mała kostka, 42 g)
  • 1 łyżka wódki (żeby pączki nie chłonęły tłuszczu - zapomniałam dodać, ale moim zdaniem wcale tak dużo nie chłonęły)
  • cukier puder do oprószenia pączków
  • 750 ml oleju rzepakowego (można oczywiście usmażyć na smalcu, ja wolę na oleju)
jak smażyć pączki
Drożdże rozkruszyć i wymieszać z mlekiem (lekko ciepłym) i łyżką cukru. Odczekać chwilę, aż rozczyn zacznie pracować. Do miski wsypać pozostałe składniki i dodać rozczyn. Wyrobić ciasto (lekko może się kleić). Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (może nie podwoi objętości, ale powinno wyraźnie podrosnąć). 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Ciasto jest klejące, więc trzeba je dość obficie podsypać mąką. Z ciasta uformować placek o grubości 1,5-2 cm. Przy pomocy większego kieliszka wycinać kółka. Smażyć je w głębokim tłuszczu na złoto. Usmażone najlepiej odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem. 

pączki drożdżowe z twarogiem


10 komentarzy:

  1. Mniam! Ja tez mam slabosc do paczkow!:) Ale bedzie powod aby smazyc bo Tlusty Czwartek sie zbliza wielkimi krokami:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich z serem to ja jeszcze nie robiłam .... ale planuję pączkowe szaleństwo w weekend:) .... przepis zapisuję:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ciasto po wyłożeniu na blat trzeba rozwalkowac?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosc - nie trzeba. Wystarczy lekko rozpłaszczyć przy pomocy rąk.

      Usuń
  4. Witam. Ciasto wyszło mi b.rzadkie :-(, czy mogę dosypać jeszcze trochę mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie. Tylko małymi porcjami, żeby nie przesadzić. To ciasto tak jak napisałam ogólnie jest klejące, dlatego obficie podsypujemy mąką. Ale zakładam, że pytanie dotyczy ciasta jeszcze przed wyrastaniem.

      Usuń
  5. Iwona. Dziękuję za odpowiedź, tak chodziło o ciasto przed wyrośnięciem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - ale ostatecznie udało się pączki uformować?

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.