12:41

Chleb graham (na drożdżach)

chleb na drożdżach
Chleb pszenny, z mieszanki mąki graham i pszennej chlebowej. Mało z nim zachodu, a można go również mianować "chlebem ratunkowym", bo uratował nas kiedy w niedzielne popołudnie okazało się, że nie ma pieczywa. 
Trzeba dać mu chwilę na wyrośnięcie, ale w porównaniu z chlebami na zakwasie czas i tak jest dużo krótszy. 

Składniki (piekłam w keksówce 10 cm  x 25 cm):

  • 2 szklanki* mąki pszennej graham (T 1850)
  • 2 szklanki mąki pszennej (T 650)
  • 3 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1,5 szklanki ciepłej (lekko) wody
*szklanka o pojemności 250 ml


 Z podanych składników zagnieść ciasto (ja wyrabiam mikserem ze spiralnymi końcówkami) i pozostawić do wyrośnięcia (około godziny).
Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą formy (można dodatkowo wysypać ją np. otrębami lub bułką tartą) i pozostawić do ponownego wyrośnięcia (1-1,5 h). Piec około 30-35 minut w 200 stopniach (aż wierzch się ładnie zarumieni). Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i wyjąć chleb z formy, a następnie studzić na kratce. Kroić po całkowitym wystygnięciu. 
Zainspirował mnie chleb Oli

Po przepisy inne moje wypieki zapraszam tu

9 komentarzy:

  1. Też mam takie ratunkowe przepisy:) ....ten również zapiszę:) Śliczny i bardzo kształtny bochenek:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. robilam juz wile chlebków ale ten graham jest przepyszny....kradne przepis....pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale gdzie kupić mąkę graham, czy taka jest? czy może chodzi o pełnoziarnistą typu 1850, bo taka jest w sklepach. Jak pytam o mąkę graham, to widzę zdziwienie i sprzedawcy nie mogą mi udzielić żadnej odpowiedzi, czy taka mąka jest.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest mąka typ 1850 - na mojej etykiecie była graham - zobacz proszę w google w grafikach.

      Usuń
  4. Witam,piekłam chlebek już trzy razy i za każdym razem w piekarniku lekko mi opada.Może za mało mąki.Dałam 260g mąki T 650 i 280g mąki T 1850 oraz 375ml wody.Gdyby Pani mogła podać wagowo ilość mąki,to bym była wdzięczna. Poza tym chlebek bardzo pyszny.Pozdrawiam Halina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety moja waga jest zepsuta i nie jestem w stanie teraz podać dokłądnej wagi mąki. Przyjęłabym, że szklanka to ok. 160 g mąki T650 i ok. 150 g T1850, więc faktycznie przyczyną u Pani może być zbyt mała ilość mąki i zbyt rzadkie ciasto. Proszę spróbować odmierzyć metodą "szklankową"

      Usuń