czwartek, 3 maja 2012

Muffinki z rabarbarem


Kolejna rabarbarowa propozycja i kolejne muffiny zaakceptowane ( i w sporej większości skonsumowane przez męża, który za muffinami nie przepada). Lekko kwaskowe i puszyste w środku, słodkie i chrupiące na wierzchu. W sezonie piknikowym idealne na deser na świeżym powietrzu. 



Składniki:

  • 220 g mąki pszennej 
  • 100 g cukru
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • szczypta soli
  • 1 mała łodyga rabarbaru
  • kruszonka: 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, 4 łyżki mąki
Mąkę, cukry, proszek do pieczenia, jajka, mleko, masło i szczyptę soli wymieszać krótko (przy pomocy miksera lub po prostu łyżką). Dodać rabarbar pokrojony w cienkie plasterki. 

Ciasto nałożyć do papilotek umieszczonych w blaszce do pieczenia muffinek (porcja wystarcza na 12 sztuk). Posypać po wierzchu kruszonką (podane składniki rozkruszyć w rękach tworząc kruszonkę). 
Piec 25 minut w 180 stopniach. 


22 komentarze:

  1. mam słabość do rabarbaru, zdecydowanie(((:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asieja - podzielam Twą słabość:)

      Usuń
  2. Jak dobrze, że sezon na rabarbar trwa!!! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wyglądają ! Musze i ja poszukać rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna odsłona rabarbaru:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne! Z rabarbarem są pyszne :)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - to fakt:) również pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Widzę że sezon rabarbarowy rozpoczęty. Urocze muffinki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Helen - sezon zdecydowanie w toku:) dziękuję:)

      Usuń
  7. Ależ szalejesz z rabarbarem!
    Przepyszne babeczki.
    Zjadłabym co do okruszka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - wczoraj piekłam kolejne - tym razem bezglutenowe:) i pyszne wyszło:)

      Usuń
  8. O patrz, a mój mąż uwielbia muffiny, ale za rabarbarem nie przepada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - mój pochłania wszelkie ciasta z owocami, dlatego tak mu podpasowały te muffiny. Chociaż czekoladowymi też nie gardzi:) Widać gust mu się zmienia:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.