10:29

Kruche ciasto z rabarbarem

rabarbar, kruche, ciasto, budyń, pianka


























Od pierwszego wejrzenia zakochałam się kruchym cieście z rabarbarem i budyniową pianką. Zaprezentowała je u siebie Jola. Czułam, że będzie mi smakowało, bo uwielbiam wszelkiego rodzaju kruche ciasta z owocami. W tym cieście zaskakuje lekka pianka o budyniowym posmaku. Mój mąż myślał, że to nowa wersja sernika:) Jest przepyszne!

Składniki ciasta (blaszka 22x33cm):
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 żółtek
Wszystkie składniki ciasta zagnieść (gdyby ciasto było zbyt sypkie to można dodać 1-2 łyżki wody). Ciasto podzielić na części 60% i 40%, zawinąć w folię i zamrozić. 

ciasto, kruche, rabarbar
Większą część zmrożonego ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozłożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Piec 15 minut w 190 stopniach. 
Ostudzić. 

Składniki budyniowej pianki:
  • 5 białek 
  • 1 szklanka cukru
  • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 opakowania waniliowego budyniu (bez cukru)
  • 0,5 szklanki oleju
Przy pomocy miksera ubić na sztywno białka z dodatkiem cukru. Dodać budynie (suchy proszek) oraz olej (wlewać cienkim strumieniem). Pianę wyłożyć na ostudzone ciasto.

Dodatki:
  • 2 średnie łodygi rabarbaru 
  • opcjonalnie cukier puder do posypania po wierzchu
Na pianie ułożyć pokrojony w plasterki rabarbar i zetrzeć drugą część ciasta. Piec 30-40 minut w 190 stopniach. Można podać oprószone cukrem pudrem. 



22 komentarze:

  1. Aniu, a Ty wiesz, zę moja Teściowa też myslała, ze to sernik. Zjadła i mówi "Jola, ale pyszny sernik" ...:) fantastyczne ciasto, prawda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - fantastyczne i faktycznie wygląda jak sernik:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Grażyna - idealne właśnie do rabarbaru, ale mam też ochotę zrobić z truskawkami:)

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie!
    Ja też bym stawiała,że to sernik.
    Pozdrowienia Aniu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - cieszę się, że Ci się podoba i również pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Robiłam ostatnio jest genialne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia - pewnie też nie ostatni raz:)

      Usuń
  5. słodko - kwaśne. strasznie fajne(((:

    OdpowiedzUsuń
  6. też mi się podoba ten przepis! rewelacyjny! muszę go wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goh. - miłego wypróbowywania:)

      Usuń
  7. Uwielbiam takie czarno-białe ciasta, a do tego jeszcze rabarbar dla przełamania słodyczy, cudne :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - mam podobnie:) Lubię takie niejednolite ciasta:)

      Usuń
  8. Swietnie wyglada, domyslam sie, ze smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię ten typ ciast :) zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda K. - warto się skusić póki jest rabarbar:)

      Usuń
  10. NO i tak kusicie na prawo i lewo i trzeba będzie kiedyś zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - właśnie i mnie tak skuszono:)

      Usuń
  11. Piękne i pyszne. WIem, bo robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - tak mi się zdawało, że i u Ciebie je już kiedyś podziwiałam:)

      Usuń