10:40

Chłodnik z botwinką


Wczoraj zrobiło się naprawdę gorąco. Poczułam, że czas na coś wyjątkowo letniego. 
Coś co pozwoli przetrwać do wieczora:) 
Schładzałam się nim kilkakrotnie...i przyznaję, że efekt bardzo przyjemny:) Uwielbiam go nie tylko jeść, ale i patrzeć na niego...ma taki śliczny kolor:)








Składniki:
  • pęczek botwinki (z buraczkami)
  • pęczek rzodkiewki
  • 2 średniej wielkości ogórki
  • ząbek czosnku
  • 1l maślanki lub kefiru
  • sól, pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • pęczek koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • jajka ugotowane na twardo




Botwinkę dokładnie wypłukać. Obrać buraczki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pokroić łodygi bez liści. Wrzucić do garnka i zalać wodą (jak najmniejszą ilością). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Posolić i gotować do uzyskania miękkości przez buraki. Pod koniec gotowania dodać posiekane liście, które wymagają krótkiego czasu gotowania. Ostudzić. 
Do ostudzonego wywaru dodać ogórki i rzodkiewkę (starte na tarce o grubych oczkach) oraz posiekany koper i szczypior. Wlać maślankę (lub kefir) i doprawić do smaku solą i pieprzem (ewentualnie dodać jeszcze sok z cytryny). Wstawić do lodówki i dobrze schłodzić. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. 



14 komentarzy:

  1. Oj tak zachciało mi się chłodnika i botwinki ....mniami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - nie dziwię się, chłodnik jest zaraźliwy:)

      Usuń
  2. Aniu, super ! W czwartek idę na targ, kupuję botwinke i robię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna- już dzisiaj życzę Ci smacznego:)

      Usuń
  3. Super danie na lato, wyśmienite smaki !

    OdpowiedzUsuń
  4. Alez ma sliczny kolorek!:) Chociazby dla tego koloru warto chlodnik zrobic:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ten kolor, o smaku to już nawet nie wspomnę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - właśnie...ja już go tylko wspominam i chcę znowu:)

      Usuń
  6. Naprawdę ma piękny kolor, a botwinkę uwielbiam. Ja zwykle robię tę zupę na ciepło, muszę koniecznie skosztować w tej wersji jak Twoja :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - koniecznie musisz spróbować. To super orzeźwiające danie:)

      Usuń
  7. Same pyszności. Taki chłodnik jest idealny na upały :-)

    OdpowiedzUsuń