16:46

Surówka z czerwonej kapusty


Jedna z prostszych surówek, nie wymagająca dużego nakładu pracy. Doskonale ożywia swoim smakiem obiad. Nam bardzo smakuje do dań rybnych. Jest bardzo podobna do klasycznego colesława, tylko kolor ma bardziej atrakcyjny:)








Składniki:

  • 1/4 małej czerwonej kapusty
  • 1 jabłko 
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki majonezu (można zastąpić jogurtem doprawionym solą i cukrem)
  • sok z 1/3 cytryny
Kapustę i cebulę drobno zszatkować (ja robię to przy pomocy robota kuchennego z nożem do siekania mięsa). Obrane jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Kapustę, cebulę i jabłko wymieszać ze sobą. Skropić sokiem z cytryny i dodać majonez. Wymieszać. Ewentualnie dosolić do smaku. 
Surówkę najlepiej schłodzić w lodówce min. 1 godzinę. 

13 komentarzy:

  1. Prosta i pyszna. Uwielbiam kapustę i uwielbiam taką sałatkę, choć proporcje u mnie zawsze na oko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joanna - i pewnie taka "na oko" też jest przepyszna:)

      Usuń
  2. bardzo lubię surówki z kapusty, z takiej jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. BasiaP - to koniecznie spróbuj, jest przepyszna:)

      Usuń
  3. Nie wiem dlaczego, ale czerwona kapusta jakoś nie gości u nas za często w kuchni. Należałoby to zmienić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - u mnie było podobnie, ale na szczęście domowy intendent (mąż) zakupił czerwoną kapustę... i się zaczęło:)

      Usuń
  4. Wspaniała kapustka. Mniam,idealna do obiadku:)

    OdpowiedzUsuń
  5. sina kapusta w różnych odsłonach to potrawa polska, fajnie, że o niej przypominasz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wilczyca-Aga - a tego określenia "sina" to przyznaję, że nie znałam:)

      Usuń
  6. Uwielbiam surówki z czerwonej kapusty, robię bardzo podobną. Pozdrawiam
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mopswkuchni - super!takie surówki to samo zdrowie:)

      Usuń
  7. ostatnio tak się objadłam czerwoną kapustą, że musiałam zrobić sobie przerwę. Ale po niemal dwóch miesiącach znowu nabrałam chęci, a taka prosta surówka jest wyjątkowo kusząca. Dziękuję, że przypominasz mi takie smaki.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnemonique - czasem tak bywa, że trzeba od jakiegoś składnika odpocząć:) A trzeba przyznać, że czerwona kapusta nadaje świetnego koloru w bento:)

      Usuń