piątek, 20 kwietnia 2012

Ciasto z mrożonymi truskawkami i kruszonką

Nie mogłam się zdecydować co zrobić z zamrożonych truskawek. Z niecierpliwością czekam już na sezon i świeże, słodkie i soczyste. 
W końcu trafiłam na to ciasto i zapragnęłam truskawkowego zapachu w kuchni. W zimny wiosenny dzień. Aż wstyd się przyznać, ale wespół zespół z mężem i dziećmi zjedliśmy je w jedno popołudnie. Najlepsze ucierane ciasto z owocami jakie jadłam!




Składniki:
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 160 g cukru
  • 4 duże jajka (dałam 5 średnich)
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mrożone truskawki - około 600 g

Składniki kruszonki:
  • 75 g cukru
  • 75 g masła
  • 150 g maki pszennej

Masło utrzeć przy pomocy miksera na jasną, puszystą masę. Dodać cukier i szczyptę soli i nadal ucierać. Po kilku minutach dodawać jajka (kolejne po zupełnym wymieszaniu poprzedniego). Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki lub szpatułki połączyć masę z mąkami i proszkiem do pieczenia. 
Ciasto wylać na blachę (u mnie o wymiarach 22 cm x 33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć połówki truskawek (wystarczy, że będą lekko rozmrożone - aby bez problemu można było je przekroić - uwaga: układać częścią przekrojoną do góry). Wierzch ciasta posypać kruszonką (wszystkie składniki kruszonki rozcierać w rękach do powstania kruszonki). 
Piec w 175 stopniach około 45 minut. 
Zapach jaki się roznosi po domu podczas pieczenia...bezcenny:)






Już się nie mogę doczekać...:)


37 komentarzy:

  1. Oooo... Ale mi narobilas ochoty! My tez czekamy na lokalne truskawy - te z Maroka, albo Hiszpanii, to nie to samo, zero smaku i zapachu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia - ja nawet tych "sztucznych" nie kupuję, bo to z truskawką nie ma nic wspólnego:)

      Usuń
  2. Ojej! To takie letnie ciasto, wspaniałe! Też mam truskawki zamrożone i chętnie je tak wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga - jak masz truskawki to nawet się nie zastanawiaj:) Mi się zamarzyło z jagodami:)

      Usuń
  3. Takie ciasto to najlepszy zwiastun lata :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daniel - mam nadzieję, że chociaż wiosnę uda mi się nim skusić:)

      Usuń
  4. Oj podrażniłaś ślinianki!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Buuuu... a ja na diecie :( A mrozone truskawki za mna chodzily ostatnio i nawet chcialam zrobic knedle. Cudem sie powstrzymalam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosia - to współczuję, ale dieta nie trwa wiecznie to kiedyś zaszalejesz:)

      Usuń
  6. a czego tu się wstydzić Kochana ...jak pyszne ciasto to nie dziwne, ze szybko znika:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolanta - tylko tego, że takie z nas łasuchy:)

      Usuń
    2. Żadne z Was łaqsuchy ....po prostu delektujecie się smakiem:):):)

      Usuń
  7. Ciasto wygląda świeżo i smakowicie, wiem że lokalne truskawki są nie do przebicia, ale kupiłam dziś w Lidl truskawki w promocji- tak się na mnie patrzyły jakoś i muszę powiedzieć, że bardzo smaczne, zaraz też coś z nich wyczaruję, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchnia Gosi - jeśli patrzyły to musiałaś je kupić:) Wcale się nie dziwię:)

      Usuń
  8. Do takich ciast te mrożone idealnie się nadają :) Ciasto mega,zapragnęłam zjeść kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarne-smaki - aż żałuję, że nie mam więcej, bo bym szybko to ciasto powtórzyła:)

      Usuń
  9. Truskawek nie mam, ale za to kilka woreczków jagódek jeszcze jest :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - ale Ci tych jagódek zazdroszczę:)

      Usuń
  10. Smakowite ciacho.NIestety nie mam truskawek, ale może upiekę sobie latem podobne ciasto ze świeżymi?:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - ja z pewnością będę je piec ze świeżymi:)

      Usuń
  11. Bardzo apetyczne ciasto, nabrałam ochoty na coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha ! I jak umila oczekiwanie na świeże truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne i niedługo przecież sezon truskawkowy :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Adooshka - dziękuję:)i czekam na sezon z niecierpliwością:)

      Usuń
  14. Kawałek lata-bezcenne:) Pyszne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne te truskaweczki! A ciacho? Grzechu warte ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. rety, genialne!! zapraszam do mnie http://www.szybkozjesc.pl/

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja ostatnio mrożone truskawy wykorzystałam do masy w biszkopcie i do koktajlu ;) Też z niecierpliwością czekam na nasze, polskie, pachnące truskawki!

    Takie ucierańce są przepyszne, jeszcze delikatnie ciepłe, mmm niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monica - też się zastanawiałam nad masą, ale ucieraniec zwyciężył;)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.