środa, 18 kwietnia 2012

Muffinki czekoladowe - Bajeczne smaki

Jeżeli uznajesz się za czekoladoholika/czekoladoholiczkę, to wiedz, że ten przepis jest dla Ciebie:)
Już podczas ich pieczenia zmysły szaleją, a potem tak ciężko powstrzymać się, żeby nie jeść gorących:)
Polecam, polecam i jeszcze raz polecam!

Składniki (na 12 sztuk):
  • 220 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • szczypta soli
  • 50 g białej czekolady (lub mlecznej)
  • 50 g gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki (oprócz czekolady) wymieszać ze sobą. Przy pomocy łyżki lub miksera (krótko).
Czekolady pokroić na kawałki (kostka na cztery części) i przy pomocy łyżki wymieszać z ciastem. 
Ciasto nałożyć do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia (jeżeli nie macie takiej formy to można użyć samych papilotek - najlepiej użyć podwójnych (jedna włożona w drugą). Piec 25 minut w 180 stopniach. 

Czasem znajomi pytają mnie jak się udaje piec z dzieckiem. 
Często wygląda to właśnie tak jak na zdjęciu:)

16 komentarzy:

  1. Czekoladowe są zawsze i na wszystko idealne. A wiesz, że ja z lenistwa używam widelca? Nie chce mi się zmywać robota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kabamaiga - ja mieszadełka i tak wrzucam do zmywarki:)Grunt to sobie pracę usprawniać:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie się zapowiadają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - wielokrotnie wypróbowane, więc ręczę za ich smakowitość:)

      Usuń
  4. Łapeczki Ewuni próbujące sięgnąć po czekjoladę rozkoszne ....a muffinki naprawdę smakowite:)muszę je upiec:) .....a najbardziej podoba mi się końcówka, na której Wy opowiadacie o degustacji, a Ewunia .... no cóż Ewunia po prostu zajada ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu - nie zawiedziesz się:) A Ewa troszkę była marudna, bo nie chciałam jej dać czekolady - ona zjadłaby każdą ilość;)

      Usuń
  5. Bardzo lubię czekoladowe muffinki i najczęściej je robię dla mich głodomorów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Avelina - to mają z Tobą naprawdę dobrze:)

      Usuń
  6. muffinki są świetne, między innymi dlatego że tak łatwo i szybko się je przygotowuje. Słodka ta mała Ewa, bąbelek. Od małego się uczy piec :D
    Pozdrawiam.
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika - uczy się piec i co najważniejsze nie unika nowych smaków:)

      Usuń
  7. Czekoladowe? Uwielbiamy. Są niczym marzenie ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biedr_ona - czekoladowe marzenie:) do tego tak łatwe do spełnienia:)

      Usuń
  8. Jutro robię z moją dwuletnią córcią takie muffinki, mam nadzieję, że nam wyjdą :) Ula

    OdpowiedzUsuń
  9. Udało się :) są przepyszne i szybko się robią, a jeszcze z pomocą ... Następnym razem wypróbujemy bananowe :) Pozdrawiam. Ula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ula - Bardzo się cieszę i życzę powodzenia z bananowymi:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.