sobota, 4 lutego 2012

Scones

Co jakiś czas pojawiają się na blogach i kuszą:) Przejrzałam kilka przepisów, ale skorzystałam z przepisu znalezionego u Kasi, bo kto jak kto, ale ona musi wiedzieć jak smakują klasyczne scones:)
Kiedy byłam już w trakcie przygotowania okazało się, że w domu nie ma dżemu truskawkowego, z którym zamierzałam je spożyć, ale samo masło też dobrze się sprawdziło w roli smarowidła:) 
Scones udały się. Są smaczne, ale mnie nie zachwycają. Ewidentnie jestem jednak zwolenniczką puszystych maślanych bułeczek z kruszonką na śniadanie:)
Jak to mawiają jednak "de gustibus non est disputandum" i scones z pewnością mają dużą rzeszę fanów:)


Składniki na 8-10 sztuk:

  • 350 g mąki pszennej
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 85 g masła pokrojonego w kosteczkę
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 175 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jajko do smarowania po wierzchu
Nie byłabym sobą gdybym jednak czegoś w przepisie nie zmieniła. Otóż proces przygotowania skróciłam do niezbędnego minimum:) Wszystkie składniki wymieszałam szybko przy użyciu miksera (ze spiralnymi końcówkami), na koniec ciasto krótko zagniotłam rękami. Ciasto wyłożyłam na oprószony mąką blat i bułeczki wycięłam szklanką. Ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i po wierzchu posmarowałam roztrzepanym jajkiem. 
Scones piecze się krótko, bo 10 minut w temp. 220 stopni. Najlepsze są jeszcze ciepłe.

41 komentarzy:

  1. OOOOOOO!!!!
    Zrobilas! Sliczne Ci wyszly, dokladnie tak, jak powinny wygladac!
    :)
    A co do 'de gustibus', to ja sie z tym w 100% zgadzam, bo sama ich dlugo nie lubilam i nie widzialam powodu do nagminnych zachwytow... Potem sie przekonalam, teraz nawet lubie :)
    Sprobowalas i wiesz i nikt Ci kitu nie moze wciskac, a to najwazniejsze! :):):):):):)

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Lejdi-of-the-house - dokładnie tak. Niewykluczone i że mi kiedyś bardziej posmakują. W każdym razie przepis wypróbowany i godny polecenia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja tam kocham, chociaż bułeczkami maślanymi nie pogardzę. Śliczne są Aniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - widziałam, że lubisz:) Mi smakowały, ale to nie to co tygryski lubią najbardziej:)

      Usuń
  4. Wyglądaja na bardzo smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj, oj ;]
    śniadanko jak z bajki! domowe powidła,
    kubek gorącego kakao i można iśc działac!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itka - dla lubiących śniadania na słodko te bułeczki są idealne:)

      Usuń
  6. a wyglądają tak apetycznie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. BasiaP - smakowały też dobrze, tylko osobiście wolę inne:)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. SłodziutkieOkazje - dziękuję:)

      Usuń
  8. Jeszcze nie robiłam, a też mnie kuszą!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia - ja się zabierałam za nie baaardzo długo:)

      Usuń
  9. Scones jeszcze nie robiłam ....aczkolwiek jestem ich bardzo ciekawa:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - trzeba spróbować i ocenić, ciężko je do czegoś porównać:)

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Eat with gusto! - bardzo mi miło:)

      Usuń
  11. Takie ciepłe bułeczki zjadłabym z serkiem waniliowym i mleczkiem oczywiście:)chciałabym takie kiedyś zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - to jak się kiedyś zdecydujesz to wiesz gdzie szukać przepisu:)

      Usuń
  12. Odpowiedzi
    1. Sue - tak jak pisałam, zapewne mają wielu zwolenników:)

      Usuń
  13. Och, wyglądają naprawdę pięknie i smacznie !:)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - dziękuję i również pozdrawiam:)

      Usuń
  14. A ja jeszcze nie robilam scones..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożena - to może się skusisz?

      Usuń
  15. Wyglądają fajnie, jak takie małe paszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wiele razy się z nimi spotkałam na blogach, ale zawsze coś mnie od nich odwodziło i moje przygotowania spełzły na niczym w ostateczności. Wyszły Ci jak malowane!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monica - miałam podobnie, aż kolejny raz zabrakło pieczywa a nie było drożdży i trzeba było szybko zadziałać:)

      Usuń
  17. Bardzo je lubię robić na śniadanie, nie ma z nimi praktycznie żadnej roboty, a rodzinka ma co jeść. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Avelina - faktycznie są mało pracochłonne:)

      Usuń
  18. Witaj Aniu :)
    Zaciekawił mnie Twój przepis. Muszę koniecznie go zapisać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - to smacznego już dzisiaj życzę:)

      Usuń
  19. osobiście bardzo je lubię, i właśnie z masłem najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś - tak właśnie myślałam, że z dżemem to już są megasłodkie:)

      Usuń
  20. ha! zrobiłaś, ja też chcę, muszę w końcu je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga-aa - rób koniecznie i daj znać jak smakowało:)

      Usuń
  21. Lubimy scones, lubiiiiimy :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mhmh.. uwielbiam to co domowe!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.