10:06

Barszcz ukraiński

Do tej zupy zabierałam się długo. Uwielbiam barszcz ukraiński, ale jak do tej pory jadałam go wyłącznie w wersji stołówkowej lub barowejczy w wydaniu studenckim (z mrożonki). Nieskromnie muszę przyznać, że mój wyszedł najlepszy:). Nie ma to jak wielki gar (jedliśmy dwa dni) uczciwej, domowej zupy:)








Składniki:

  • 1 szklanka białej (średniej) fasoli typu Jaś (zamoczona na noc)
  • 1/4 małej białej kapusty
  • 6 średniej wielkości buraków (najlepiej upieczonych lub ugotowanych w mundurkach)
  • pół średniej wielkości pora
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 średnia marchewka
  • wywar mięsny + kawałki mięsa (według mnie najlepszy na wołowinie, ale może być też drobiowy)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, cukier, pieprz czarny
  • śmietana 12%
Kapustę pokroić w cienkie paski, dodać pora pokrojonego w półplasterki pora i oba składniki dusić z dodatkiem oliwy. Dodać koncentrat pomidorowy i ocet. 
Do garnka z wywarem mięsnym wrzucić odsączoną fasolęa następnie kapustę podduszoną z porem. Dodać przyprawy i czosnek oraz marchewkę pokrojoną w kostkę. Gotować około godziny. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i całość gotować do uzyskania przez nie miękkości. Na koniec dodać buraki obrane ze skórki i starte na tarce o dużych oczkach. Po dodaniu buraków zupę gotować dosłownie chwilę. Ewentualnie doprawić do smaku solą lub cukrem. Podawać zabieloną kwaśną śmietaną. 

26 komentarzy:

  1. Idealny na taką paskudną pogodę,
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szana - dokładnie:) ideał na dzisiejszą pluchę

      Usuń
  2. Aniu, po Twoim poście zachciało mi sie solidnego barszczu ukraińskiego.
    I ten energetyczny kolor!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - przyznam,że i mi się go w tym momencie bardzo chce:)

      Usuń
  3. uwielbiam barszcz ukraiński ...ale też dawno go u nas nie było:) czas to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - cieszę się,że mogłam o nim przypomnieć:)

      Usuń
  4. Bardzo lubię tę zupę. Jest konkretna, rozgrzewająca i pyszna:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - dokładnie taka jak piszesz:)

      Usuń
  5. Niezapomniany smak dzieciństwa.. mniami!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu to ukochana zupa mojego męża, ale w wykonaniu pań z przedszkola :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - ciekawe czy moja by mu posmakowała:)

      Usuń
  7. Pyszny ! Ja też bardzo lubię, robię trochę inaczej, ale Twoja wersja bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - zanim się za nią zabrałam trafiłam na wiele bardzo różniących się od siebie przepisów. Najwięcej w nim rad A. Kręglickiej:)

      Usuń
  8. Ja jem ją bez fasoli. Jest to zdecydowanie jedna z najlepszych zup - smak mojego dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mopswkuchni - nie sądziłam, że az tak wiele osób ją lubi:)

      Usuń
  9. osobiście nie mogę się przekonać, ale taką zupą mogłabym uszczęśliwić moich chłopaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda K. - to może kiedyś chłopaki Cię przekonają:)

      Usuń
  10. Dałabym teraz dużo za taką zupke- mysle,że wyleczyła by w mig wstrętne przeziębienie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - nie wiem czy ma właściwości lecznicze, ale na pewno poprawia nastrój:) Zdrówka życzę!!!

      Usuń
  11. niestety tak sie nie gotuje barszcz ukrainski
    Cebula,machewka,koncentrat pomidorowy oraz buraki surowe starte, podsmaza sie.
    Pozdrawiam
    Julia Ukrainka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Julia - dobrze wiedzieć:) podejrzewam jednak, że i u Was są różne sposoby przyrządzania tej zupy:)

      Usuń
  12. starte surowe buraki,można jeszcze dodać zieloną fasolkę w strączkach(zaraz będzie),oprócz tej białej, drugiego dnia też wybornie smakuje.
    wnuczka Ukrainki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko, że starte surowe buraki na początku, a tu odwrotnie na końcu. Długo gotowane buraki tracą na kolorze, a tego unikamy w tym przepisie. Tak jak już pisałam wcześniej, istnieje wiele wersji przygotowywania barszczu ukraińskiego.

      Usuń