sobota, 11 lutego 2012

Kremówka


Kremówka...nic dodać nic ująć. Dokładnie taka na jaką miałam ochotę. 
Zawsze wydawało mi się, że sama nie zrobię, ale nie taki diabeł straszny jak go malują. 
A wykonanie według mnie naprawdę mało skomplikowane. 
Za przepis na masę budyniową serdecznie dziękuję  Silei:)






Składniki masy budyniowej:

  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 200 g masła
1,5 szklanki mleka zmiksować z mąkami, budyniem i jajkiem. 
W garnku zagotować mleko z cukrami i małym strumieniem wlewać mleko wymieszane z dodatkami. Ugotować budyń (cały czas mieszać masę przy pomocy miksera lub ręcznej ubijaczki). Masę ostudzić. Masło w temperaturze pokojowej dokładnie utrzeć przy pomocy miksera i małymi porcjami dodawać ostudzony budyń. 


Składniki masy śmietanowej:
  • 400 g śmietany 30%
  • cukier puder do smaku (około 3 łyżek)
  • 2 łyżki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Śmietany ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i dodać rozpuszczoną żelatynę. 

Ciasto (u mnie na blaszkę o wymiarach 33 cm x 22 cm):
  • 2 płaty gotowego ciasta francuskiego
  • cukier puder do posypania po wierzchu
Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia na dużej blaszce (ciasto podczas pieczenia kurczy się) i nakłuć widelcem. Piec około 15 minut w 200 stopniach. 

Złożyć kremówkę:
  • płat ciasta francuskiego
  • masa budyniowa
  • masa śmietanowa
  • płat ciasta francuskiego (można wcześniej pociąć na kwadraty, ale moje kroiło się bez problemu)
  • cukier puder na wierzch
Kremówkę schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Cukrem pudrem najlepiej posypywać przed podaniem. 

39 komentarzy:

  1. Mogę się wprosić na kawałek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sisters4cooking - zapraszam, jeszcze jest:)

      Usuń
  2. O, mniam :) Też mam ochotę, może skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - kremówki są zaraźliwe:)

      Usuń
  3. mniam uwielbiam! a tak dawno nie jadlam...:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - rozumiem doskonale:) ja próbowałam w cukierniach, ale nie trafiałam zbyt dobrze:)

      Usuń
  4. Zjadłabym taką pyszną kremówkę..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożena - miło mi, że się podoba:)

      Usuń
  5. Aniu! Boska! O niczym innym teraz nie marzę, jak o tym, by wbić w nią zęby!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anna-Maria - wiem o czym mówisz:) kremówki są takie kuszące:)

      Usuń
  6. Jest taka ,że nic już nie można dodać.
    Mogę się wprosić...

    OdpowiedzUsuń
  7. ANiu,kremówka wygląda idealnie. Ach, zjadłabym taki konkretny kawałek:) Została jeszcze?
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - to są kawałki zabójcy:) Zjadasz i odpadasz:). Pośpiesz się, bo za chwilę zjemy ostatnie:)

      Usuń
  8. Podziw! Naprawdę! :D jaka wielka, piękna, tyyyle masy...oj tak! to coś dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Russkaya - no faktycznie jestem z niej dumna:)

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Mary - u mnie również wysoko w rankingu ulubionych:)

      Usuń
  10. Uwielbiam kremówki ...czy mogę prosić o kawałeczek??:P)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aniu!
    to ta kremówka, o której wczoraj wspominałaś w @?
    wygląda wspaniale!
    :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Peggykombinera - a nawet nie pamiętam, że o niej pisałam:)Ale to na pewno ta:)

      Usuń
  12. Ja zawsze mam obawy przed ciastem do kremówki. Dopóki nie nauczę się francuskiego dopóty nie upiekę kremówki hehe, tak stwierdziłam kiedyś i kremówka czeka na swoją kolej :) Cudnie Ci się upiekła, w ciąży mam smaki na same takie ciacha z dużą ilością masy, więc gdybym dopadła blachę z taką kremówką to pewnie pół bym sama wyjadła ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monica - miałam dokładnie to samo nastawienie i w przeddzień robienia kremówki zrezygnowałam z samodzielnego robienia ciasta:) Moje pochodziło z Lidla - pewnie domowe jest dużo lepsze, ale to też polecam:)

      Usuń
  13. widzę, ze słodkości teraz u Ciebie królują :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aga-aa - jak to mawiają "coś trzeba jeść":)

    OdpowiedzUsuń
  15. mmm, kremówki to moje ulubione ciastka "tortowe"

    a teraz ich wnętrze kojarzy mi się ze śniegiem który zasypuje świat.
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak widać na załączonym obrazku nie można od razu mówić 'Nie potrafię'. Deser wyszedł wspaniale ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda znakomicie! pewnie smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.