wtorek, 9 listopada 2010

Samsa z dynią

Od kiedy zobaczyłam ten przepis zapragnęłam samsy :) - pierożków z dynią rodem z Uzbekistanu (przepis Agnieszki Kręglickiej z Wysokich Obcasów), ale jakoś się nie mogłam zebrać. 
Okazało się, że tym samym pragnieniem zapałał mój mąż - więc nieśmiało zapytał czy może sam zrobić. 
Moja radość nie znała granic:) 
Dziękuję Ci mężu! 
Było pyszne i z prawdziwą dumą i zaszczytem polecam przepis Czytelnikom.


Składniki ciasta:
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g kwaśnej, tłustej śmietany
  • 2 jaja
  • 4 łyżki oleju
  • sól
Składniki nadzienia:
  • około 0,5 kg dyni
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • olej
  • sól, pieprz, odrobina curry - do smaku
Masło zetrzeć na tarce do miski z mąką, dodać sól i rozdrobnić palcami. Roztrzepane jajka dodać do śmietany i połączyć z pozostałymi składnikami, dodać olej. Wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce minimum pół godziny
W tym czasie przygotować nadzienie (w oryginale dodać do nadzienia kumin i chili).
Na patelni podsmażyć cebulę i wymieszać z przyprawami oraz utartą na tarce dynią. 
Ciasto uformować w wałek o średnicy 4 cm i pokroić na równe kawałki a następnie uformować je w kulki. Każdą kulkę rozwałkować na placuszek i kłaść na środku farsz a następnie sklejać brzegi (na spodzie samsa ma być trójkątem a na wierzchu tworzyć piramidę (mój mąż stworzył też inne kształty:)). 
Piramidki smarować roztrzepanym żółtkiem i posypać grubo zmielonym, pieprzem. 
Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 35-40 min. w 180 stopniach. Podawać ze śmietaną lub jogurtem. 

2010
2010

6 komentarzy:

  1. To ja Cię zapraszam o tu: http://durszlak.pl/akcje/pierogarnia-akcja-cykliczna i tu http://wkuchni.usagi.pl/154/Pierogarnia_-_wyzwanie_listopadowe.html , w tym miesiącu właśnie samsa z dynią :)

    Ja swojej jeszcze nie robiłam, a teraz nie mogę się doczekać!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie,nie,nie!Nie wolno takich fotek zamieszczać bo ja (i pewnie więcej nieszczęśników się znajdzie)dostaje ślinotoku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, super! To coś zupełnie innego. A takie proste jednocześnie :) Właśnie takie przepisy lubię najbardziej. Ciekawe czy mój Mąż da się namówić i też mi zrobi ;) Właśnie wspominał, że chciałby mieć więcej swoich popisowych dań, które by nam przygotowywał w weekendy. Może przyślę go do Was? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. dla mnie to nowość, ale zapowiada się pysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Już któryś raz widzę samsę - to chyba nowy trend w gotowaniu, muszę się z tym bliżej zapoznać - i może nawet sama przetestuję?

    OdpowiedzUsuń
  6. Usagi - chętnie skorzystam jako rasowy pierogożerca:)
    Putek - wybacz, pokaż Kubie:) i zainspiruj:)
    Olu - zapraszamy Janka serdecznie - a może z Piotrem stworzą coś nowego:)
    Arven - faktycznie dużo tej samsy dookoła:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.