wtorek, 16 listopada 2010

Barszcz z mięsno-warzywnymi uszkami

Barszcz uwielbiamy:)
 Dzisiaj w wersji jaką jedliśmy po raz pierwszy, ale bardzo nam zasmakowała.
Lekki trening przed wigilijnym lepieniem uszek (osobiście nie jestem za przyśpieszaniem świątecznej atmosfery i choinkami w połowie listopada:)), ale przypomniał mi się barszcz jedzony w restauracji podczas powrotu z wakacji (14 sierpnia:)) podany z uszkami z nadzieniem mięsnym:) 
Upał na dworze, a my zajadaliśmy pyszny barszczyk z uszkami:)
Bazą do barszczu był wywar z kurczaka i włoszczyzny:

Składniki:
  • 2 podudzia z kurczaka (bez skóry)
  • włoszczyzna (2 marchewki, kawałek selera, por)
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku
  • 0,5 kg buraków
Mięso z kurczaka pozbawić skóry i gotować do miękkości wraz z obraną włoszczyzną z dodatkiem soli, pieprzu oraz pozostałych przypraw. Po ugotowaniu mięso oraz warzywa odcedzić i ostudzić a do wywaru wrzucić obrane i pokrojone w dużą kostkę buraki. Gotować przez około pół godziny. Buraki odcedzić (ja wyrzuciłam gdyż trochę "naciągnęły tłuszczu"). 
Mięso z kurczaka oddzielić od kości i zmielić z ugotowaną włoszczyzną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak powstałym farszem nadziewać uszka. Przepis na ciasto takie jak na tradycyjne pierogi


Lepienie nie jest niczym skomplikowanym. Należy skleić pieroga tradycyjnie a następnie owinąć go wokół palca wskazującego i skleić  rogi:)
Uszka gotujemy w osolonej wodzie 3-4 minuty od wypłynięcia.Podajemy z barszczem

9 komentarzy:

  1. pyszności! czuć już świąteczny klimat..

    OdpowiedzUsuń
  2. barszczyk uwielbiam z uszkami szczególnie, a takie uszka z nadzieniem mięsnym to u nas pelemenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Też dzisiaj miałam taki obiad! Jedna z ukochanych zup, chyba dlatego że więcej ma wspólnego z pierogami w sosie niż stricte zupą :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Paula - na święta będą z kapustą i grzybami:)
    Fiolunka - właśnie sobie o pelemenie poczytałam:)
    Arven - podzielam Twoje zdanie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jedna z pyszniejszych zup. choc w moim domu nie jadamy z uszkami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Asieja - u mnie w domu uszka jadało się tylko na wigilię, ale uważam, że trzeba częściej:)

    OdpowiedzUsuń
  7. W tej chwili żałuję, że nie nauczyłam się nigdy lepić pierogów i uszek. Mi uszka też kojarzą się z Wigilią. Mama robi takie z samymi pieczarkami, a barszcz jest dość mocno czosnkowy. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Olu - zapraszam na lekcję lepienia - to bardzo proste:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm barszczyk:)ostatnio widuje tylko torebkowy,ale taki domowy doprawiony czosnkiem mi się marzy:)nadzienie uszkowe tez wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.