niedziela, 14 listopada 2010

Ciasto piaskowe z kakao i cytryną

Natchniona przepisem na to proste i pyszne ciasto (Marta Gessler, Wysokie Obcasy 25.09.2010) oraz ograniczona czasowo (wykorzystałam czas między karmieniami 13 dniowej Ewci) wypełniłam dom cudownym zapachem ciasta "jak u babci". 
Doskonałe do kawy i herbaty. 
Cytrynowo-kakaowe, puszyste, rozpływające się w ustach:)






Składniki:
  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
  • 2-3 łyżki kakao
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki i bułka tarta
  • cukier puder do posypania po wierzchu
Najlepiej przygotować poszczególne składniki w osobnych miskach.  To zdecydowanie ułatwia pracę:)
1. białka
2. żółtka
3. masło pokrojone w kawałki (w wysokiej misce do ubijania mikserem)
4. mąka (pszenna + ziemniaczana) + proszek do pieczenia
5. cukier

Białka ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodać sok z cytryny.
Masło przy pomocy miksera ubijać z cukrem (długo, na puszystą masę), dodać żółtka i stopniowo dodawać mąki z proszkiem. 
Dodać białko i delikatnie wymieszać łyżką. 
Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, a do drugiej skórkę cytrynową. 
Foremkę (ja piekłam w małej tortownicy) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. 
Na dno wyłożyć masę cytrynową, a na wierzch kakaową. 
Piec w 180 stopniach przez 40 minut. 
Wystudzone posypać cukrem pudrem. 

18 komentarzy:

  1. Ciasto piaskowe przywołuje same dobre wspomnienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie połączenia. Proste też może być smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. O własnie..to jest typowe ciasto babciowe:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dodatek cytryny fajnie musi tutaj podkręcać smak

    OdpowiedzUsuń
  5. poproszę kawałek, wygląda pysznie a jak musi smakować... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosia - :), mikimama - proste z reguły okazuje się najsmaczniejsze:), Sajgonko - o tak:)Paula - cytryna super się tu odnajduje, Karolina - proszę bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wczoraj mój książę upiekł-pyszne,a po nocy jeszcze lepsze:)leciutkie i uwielbiam jego wygląd:)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam, gdy dom jest wypełniony zapachem ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  9. właśnie moje ciasto jest w piecu i niecierpliwie się jak wyszło .

    OdpowiedzUsuń
  10. To i ja się niecierpliwię i czekam na wieści:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Masło nie musi być roztopione ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Absolutnie nie:) To jest ciasto ucierane. Trzeba dobrze je utrzeć z cukrem - na puszystą masę.

      Usuń
  12. Dziś upiekłam! dzięki za pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo:) Cieszę się, że smakuje:)

      Usuń
    2. Mam nadzieję,że nie będziesz miała nic przeciwko jeśli umieszczę ten przepis u siebie na blogu? Oczywiście z odnośnikiem do Twojego bloga :) trochę go zmodyfikowałam na własny użytek :)

      Usuń
    3. ni mam nic przeciwko:) bardzo mi miło:)

      Usuń
    4. super! dziękuję serdecznie i pozdrawiam :) myślę, że nie będzie to ostatni z Twoich przepisów z których skorzystam - znalazłam już co najmniej kilka bardzo ciekawych :) wspaniały blog!

      Usuń
    5. Dziękuję za miłe słowa i serdecznie zapraszam do korzystania:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.