czwartek, 11 listopada 2010

Ekspresowa rolada z Nutellą i orzechami


Czasem tak bywa (zwłaszcza z czekoladożercami), że obsesyjnie napada nas myśl o zjedzeniu czegoś z czekoladą. 
Któregoś dnia i nas to dopadło:)
Ja miałam ochotę na czekoladę a Olek na coś z czekoladą i orzechami. 
Tak powstała superekspresowa rolada biszkoptowa z Nutellą i orzechami laskowymi. 
Zniknęła tak szybko jak się pojawiła:)


Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • pół opakowania cukru wanilinowego
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki
Nadzienie:
  • kilka łyżek Nutelli
  • garść orzechów laskowych
Upiec biszkopt (ubić pianę z białek z cukrem a następnie dodać żółtka i mąkę. Masę wylać do natłuszczonej blaszki (duża prostokątna). Piec około 15-20 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu biszkopt przełożyć na lnianą ściereczkę i zwinąć w rulon. 
Orzechy laskowe posiekać. Rozwinąć biszkopt i smarować Nutellą oraz posypywać kawałkami orzechów. Ciasto zwinąć ponownie w rulon i odstawić na minimum pół godziny. Kroić na 1 cm plastry .

7 komentarzy:

  1. I dużo,dużo orzechów :) pychotnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie proste i szybkie przepisy! A do tego z czekoladą i orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. prosto i genialnie :) dałabym dużo orzechów i byłabym wniebowzięta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rolada jakby stworzona dla mnie :D Jak coś tylko ma Nutellę to mogłabym wyjadać w nieprzyzwoitych ilościach...

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja się boję kupować dzieciom Nutellę, bo efekt jest taki, że im wydzielam, a sama cichcem i regularnie wyżeram ze słoiczka. Masakra!
    A przepis fantastyczny. Musimy szybko wypróbować, póki nie wyjadłam Nutelli) :)

    Pozdrawiam,
    Ania, mama Ospiarki tym razem :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Z tą Nutellą to jest tak, że można się uzależnić. My staramy się nie jeść w nadmiarze, ale też czasami mam napad i rzucam się na nią z łyżeczką. Cóż lepszy byłby kawałek gorzkiej czekolady, ale w życiu nie można sobie zbyt wiele odmawiać:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.