Natchniona przepisem na to proste i pyszne ciasto (Marta Gessler, Wysokie Obcasy 25.09.2010) oraz ograniczona czasowo (wykorzystałam czas między karmieniami 13 dniowej Ewci) wypełniłam dom cudownym zapachem ciasta "jak u babci".
Doskonałe do kawy i herbaty.
Cytrynowo-kakaowe, puszyste, rozpływające się w ustach:)
Składniki:
Doskonałe do kawy i herbaty.
Cytrynowo-kakaowe, puszyste, rozpływające się w ustach:)
Składniki:
- 5 jajek
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
- 2-3 łyżki kakao
- tłuszcz do wysmarowania blaszki i bułka tarta
- cukier puder do posypania po wierzchu
Najlepiej przygotować poszczególne składniki w osobnych miskach. To zdecydowanie ułatwia pracę:)
1. białka
2. żółtka
3. masło pokrojone w kawałki (w wysokiej misce do ubijania mikserem)
4. mąka (pszenna + ziemniaczana) + proszek do pieczenia
5. cukier
Białka ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodać sok z cytryny.
Masło przy pomocy miksera ubijać z cukrem (długo, na puszystą masę), dodać żółtka i stopniowo dodawać mąki z proszkiem.
Dodać białko i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, a do drugiej skórkę cytrynową.
Foremkę (ja piekłam w małej tortownicy) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Na dno wyłożyć masę cytrynową, a na wierzch kakaową.
Piec w 180 stopniach przez 40 minut.
Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Ciasto piaskowe przywołuje same dobre wspomnienia :)
OdpowiedzUsuńLubię takie połączenia. Proste też może być smaczne!
OdpowiedzUsuńO własnie..to jest typowe ciasto babciowe:)
OdpowiedzUsuńdodatek cytryny fajnie musi tutaj podkręcać smak
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek, wygląda pysznie a jak musi smakować... pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGosia - :), mikimama - proste z reguły okazuje się najsmaczniejsze:), Sajgonko - o tak:)Paula - cytryna super się tu odnajduje, Karolina - proszę bardzo:)
OdpowiedzUsuńWczoraj mój książę upiekł-pyszne,a po nocy jeszcze lepsze:)leciutkie i uwielbiam jego wygląd:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam, gdy dom jest wypełniony zapachem ciasta.
OdpowiedzUsuńwłaśnie moje ciasto jest w piecu i niecierpliwie się jak wyszło .
OdpowiedzUsuńTo i ja się niecierpliwię i czekam na wieści:)
OdpowiedzUsuńMasło nie musi być roztopione ?
OdpowiedzUsuńAbsolutnie nie:) To jest ciasto ucierane. Trzeba dobrze je utrzeć z cukrem - na puszystą masę.
UsuńDziś upiekłam! dzięki za pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo:) Cieszę się, że smakuje:)
UsuńMam nadzieję,że nie będziesz miała nic przeciwko jeśli umieszczę ten przepis u siebie na blogu? Oczywiście z odnośnikiem do Twojego bloga :) trochę go zmodyfikowałam na własny użytek :)
Usuńni mam nic przeciwko:) bardzo mi miło:)
Usuńsuper! dziękuję serdecznie i pozdrawiam :) myślę, że nie będzie to ostatni z Twoich przepisów z których skorzystam - znalazłam już co najmniej kilka bardzo ciekawych :) wspaniały blog!
UsuńDziękuję za miłe słowa i serdecznie zapraszam do korzystania:)
Usuń