10:51

Ciasto piaskowe z kakao i cytryną

Natchniona przepisem na to proste i pyszne ciasto (Marta Gessler, Wysokie Obcasy 25.09.2010) oraz ograniczona czasowo (wykorzystałam czas między karmieniami 13 dniowej Ewci) wypełniłam dom cudownym zapachem ciasta "jak u babci". 
Doskonałe do kawy i herbaty. 
Cytrynowo-kakaowe, puszyste, rozpływające się w ustach:)






Składniki:
  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
  • 2-3 łyżki kakao
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki i bułka tarta
  • cukier puder do posypania po wierzchu
Najlepiej przygotować poszczególne składniki w osobnych miskach.  To zdecydowanie ułatwia pracę:)
1. białka
2. żółtka
3. masło pokrojone w kawałki (w wysokiej misce do ubijania mikserem)
4. mąka (pszenna + ziemniaczana) + proszek do pieczenia
5. cukier

Białka ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodać sok z cytryny.
Masło przy pomocy miksera ubijać z cukrem (długo, na puszystą masę), dodać żółtka i stopniowo dodawać mąki z proszkiem. 
Dodać białko i delikatnie wymieszać łyżką. 
Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, a do drugiej skórkę cytrynową. 
Foremkę (ja piekłam w małej tortownicy) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. 
Na dno wyłożyć masę cytrynową, a na wierzch kakaową. 
Piec w 180 stopniach przez 40 minut. 
Wystudzone posypać cukrem pudrem. 

18 komentarzy:

  1. Ciasto piaskowe przywołuje same dobre wspomnienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie połączenia. Proste też może być smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. O własnie..to jest typowe ciasto babciowe:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dodatek cytryny fajnie musi tutaj podkręcać smak

    OdpowiedzUsuń
  5. poproszę kawałek, wygląda pysznie a jak musi smakować... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosia - :), mikimama - proste z reguły okazuje się najsmaczniejsze:), Sajgonko - o tak:)Paula - cytryna super się tu odnajduje, Karolina - proszę bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wczoraj mój książę upiekł-pyszne,a po nocy jeszcze lepsze:)leciutkie i uwielbiam jego wygląd:)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam, gdy dom jest wypełniony zapachem ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  9. właśnie moje ciasto jest w piecu i niecierpliwie się jak wyszło .

    OdpowiedzUsuń
  10. To i ja się niecierpliwię i czekam na wieści:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Masło nie musi być roztopione ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Absolutnie nie:) To jest ciasto ucierane. Trzeba dobrze je utrzeć z cukrem - na puszystą masę.

      Usuń
  12. Dziś upiekłam! dzięki za pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo:) Cieszę się, że smakuje:)

      Usuń
    2. Mam nadzieję,że nie będziesz miała nic przeciwko jeśli umieszczę ten przepis u siebie na blogu? Oczywiście z odnośnikiem do Twojego bloga :) trochę go zmodyfikowałam na własny użytek :)

      Usuń
    3. ni mam nic przeciwko:) bardzo mi miło:)

      Usuń
    4. super! dziękuję serdecznie i pozdrawiam :) myślę, że nie będzie to ostatni z Twoich przepisów z których skorzystam - znalazłam już co najmniej kilka bardzo ciekawych :) wspaniały blog!

      Usuń
    5. Dziękuję za miłe słowa i serdecznie zapraszam do korzystania:)

      Usuń