czwartek, 25 listopada 2010

Ciasto serowe z cytrynową nutą

Zbudziliśmy się rano w sobotę i leżąc rodzinnie w łóżku rozpoczęliśmy dyskusję na temat - "zjadłoby się jakieś ciasto, więc jakie dziś upieczemy"?
Olek stwierdził, że na żadne nie ma ochoty, Ewa zbyła nas wymownym milczeniem, co uznaliśmy za aprobatę wszelkich naszych decyzji, a ja z szanownym mężem toczyłam dyskusję...:)
Mąż chciał sernik (jest megafanem serników, jak chyba większość mężczyzn:)) a ja chciałam jakieś mokre ciasto z masą. 
Wtedy przypomniało na się ciasto serowe, które piecze siostra mojego męża (co prawda to które stworzyliśmy nie jest jego wierną kopią, ale jest naprawdę godne polecenia dla fanów:
  1. biszkoptów
  2. serników
  3. ciast z polewą czekoladową 
  4. ciast z masą
  5. ciast wilgotnych 
  6. ciast puszystych 
Ma jedną wadę - najlepiej smakuje na drugi dzień, a to w przypadku ciasta jest dość duża wada bo ciężko wytrzymać gdy trzeba czekać na zjedzenie słodkości. 
My nie wytrzymaliśmy:) 
Na szczęście zostało nam co nieco na drugi dzień (faktycznie kiedy poleży jest lepsze:))


Składniki biszkopt: przepis na wykonanie biszkoptu znajdziecie TUTAJ. Przepis na dużą prostokątną blaszkę.
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Z reguły nie dodaję proszku do pieczenia do biszkoptu i też pięknie wyrasta, ale tym razem zależało mi na tym żeby wyrósł bardziej:) Pionowy rzut (jak zwykle:)) zapewnił to, ze biszkopt nie opadł:)

Upieczone i ostudzone ciasto należy przekroić na 3 warstwy. Ja używam dużego noża kuchennego, ale można też biszkopt kroić przy pomocy grubej (najlepiej sztucznej) nici (nie należy się zbytnio przejmować jeśli warstwy się troszkę porozpadają (masa serowa wszystko ładnie sklei). 

Do nasączenia biszkoptu:
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki przegotowanej wody
Wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier puder i wymieszać. 


Masa serowa:
  • 1 kg serka do serników (w wiaderku)
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 kisiele cytrynowe (bez cukru)
  • 1 kostka masła
  • pół szklanki mleka
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka ubijać mikserem z cukrem, dodać kisiele wymieszane z mlekiem i sukcesywnie dodawać ser (w przypadku, gdy chcemy zrobić ciasto np. z nutą śmietankową, należy użyć śmietankowych budyni)
Na koniec dodać pianę z białek (wymieszać łyżką żeby zachować puszystość masy). 
W dużym garnku rozpuścić kostkę masła i wlać masę serową. Całość zagotować cały czas mieszając. 
Warstwy biszkoptu nasączać cytrynowym ponczem i przekładać gorącą masą serową. 
Na wierzch wylać polewę śmietankowo - czekoladową. Polewa trochę wsiąka w biszkopt więc można zostawić odrobinę masy serowej i najpierw posmarować wierzch a na to polewę. 

Polewa:
  • 1 gęsta śmietana (16-18%)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
Składniki gotować w małym garnku cały czas mieszając. Gdy polewa zacznie gęstnieć wylać na ciasto.

4 komentarze:

  1. bardzo lubię połączenie sera i cytryny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe. Łaczy to co lubie ser i cytrusy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam :) Dzięki, Aniu, za odkrojenie kawałka dla nas! Pyszne, puszyste i wilgotne. Bardzo słodkie :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.