Propozycja na szybki obiad:)
Sosik doskonały do ziemniaków pure)
Do tego zasmażane buraczki:)
Nawet nasz 6 letni niejadek zjadł:)
Składniki:
Sosik doskonały do ziemniaków pure)
Do tego zasmażane buraczki:)
Nawet nasz 6 letni niejadek zjadł:)
Składniki:
- Jajka ugotowane na twardo (po 2 na osobę)
- 2 średnie pory
- śmietana 12 %
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, liść laurowy
- 3 łyżki oliwy/oleju
Ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupek. W rondlu poddusić pokrojone w plasterki pory i podlać wodą a następnie dodać przyprawy. Gotować aż por nabierze miękkości. W kubku rozrobić śmietanę z mąką i wlać do porów. Zamieszać i gotować jeszcze 3-4 minuty. Do sosu wrzucić jajka i gotowe:)
Żeby lekko wyostrzyć smak sosu można dodać łyżeczkę musztardy.
Żeby lekko wyostrzyć smak sosu można dodać łyżeczkę musztardy.
Przepis dedykuję: Putkowi:)
Jakie proste! Super :)
OdpowiedzUsuńByłoby super, gdyby moje dziewczyny zjadły taki obiad, ale z nimi chyba ten numer nie przejdzie ;)
super przepis!! zapisuję
OdpowiedzUsuńO to, to,to..bo ileż można jeść jaja w sosie koperkowym?;)
OdpowiedzUsuńOlu - Olek rok temu jeszcze nie jadał niczego "pobrudzonego sosem". Może i u Was się uda:)
OdpowiedzUsuńIsa - dzięki:)
Sajgonko:) - lub musztardowym, a i do porowego musztardy łyżeczkę nie zawadzi dodać:)
nawet bym nie pomyślała, że z porów można zrobić pyszny sos! super :)
OdpowiedzUsuńJajka w sosiku koperkowym zawsze są pycha,a porowy też na pewno będzie dobry,więc podejrzewam,że niedługo takie zrobię:)Dziękuje za dedykacje:*
OdpowiedzUsuń