Ciasto przygotowuje się dosłownie 10 minut (dłużej zajęło mi zastanawianie się nad tym co by upiec:)).
Ładnie wyrasta i jest bardzo puszyste a poziom trudności jest baaardzo niski:) więc polecam je wszystkim początkującym cukiernikom:) i nie tylko:)
Składniki:
Ładnie wyrasta i jest bardzo puszyste a poziom trudności jest baaardzo niski:) więc polecam je wszystkim początkującym cukiernikom:) i nie tylko:)
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,75 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 0,5 szklanki oleju lub oliwy
- 1 jabłko
- 1 banan
Do miski wbić jajka i ubijać z cukrem, dodać cukier wanilinowy, mąkę i proszek do pieczenia a na końcu wlać oliwę. Całość miksować chwilę - do połączenia się składników. Wlać ciasto na blaszkę (u mnie tortownica o średnicy 26 cm) uprzednio wysmarowaną olejem.
Banana i jabłko obrać ze skórki i pokroić na małe plasterki. Plasterki owoców rozłożyć na wierzchu ciasta.
Piec w temp 180 stopni około 45 minut.
Smaki lata :)
OdpowiedzUsuńLekkie i owocowe...
I gruszkę dodać :) cos czuje ,ze bedzie goscic u nas czesto
OdpowiedzUsuńZnowu coś prostego i pysznego :) Kusisz, Aniu...
OdpowiedzUsuńpołączenie jabłka i bananów jeszcze nie poznałam w takiej kompilacji. spróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńW sumie to ciasto będzie dobre jako baza do różnych owoców. A i bita śmietana gdzieś obok by się świetnie odnalazła:)
OdpowiedzUsuńProbowalam ten przepis , ciasto super wyszlo , do tego bardzo latwy w przygotowaniu . polecam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało!:)
Usuńnaprawdę pysznie !!! :) polecam
UsuńSmacznego ! ;)
Ciacho wlasnie wyjete z piekarnika :) martwiłam sie czy wyjdzie, bo syn mi wyjadl kilka łyżek masy cukrowo- jajecznej :D, ale ciasto wyszlo i tak :)))) miekkie i puszyste :)
OdpowiedzUsuńBo to takie ciasto, które zawsze się udaje :) :) :) Pozdrawiam serdecznie.
Usuń