18:07

Domowe fornetti z bananem

Tym razem również przepis na szybki deser. 
Jakiś czas temu zakupiłam gotowe ciasto francuskie i postanowiłam je spożytkować. 
Nigdy nie korzystałam z "gotowca", ale obecnie przy zwiększonej ilości zajęć (noworodki są bardzo zajmujące:)) bardzo ułatwiło mi to sporządzenie słodkiej przekąski. 




Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie
  • 2 banany 
Rozwinąć ciasto i pokroić je na kwadraty 6 cm x 6 cm i na środku każdego kłaść plasterek banana (o grubości 1 cm). 
Zlepiać brzegi tworząc zamknięte ciasteczka. W trakcie pieczenia lekko się otwierają. 
Piec na blaszce wyłożonej pergaminem w temp 200 stopni około 15 minut. 
Najlepsze jeszcze ciepłe. 
Można też banany zastąpić kostką czekolady (tych nie zdążyłam już sfotografować bo zostały zbyt szybko skonsumowane:))

9 komentarzy:

  1. Muszę i ja spróbować z bananami:) do tej pory robiłam z brzoskwiniami :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię ciasto francuskie. staram się ostatnio miec w lodówce, by zawsze móc upiec coś pysznego.. ale wersji bananowej to ja jeszcze nie spróbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja kojarzę takie ciasteczka, właśnie kupowane, i chętnie bym sobie spróbowała takich domowych...
    A bananowe muszą być w ogóle boskie!

    OdpowiedzUsuń
  4. też jeszcze nie przerabiałam z bananem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. A może by tak jeszcze posypać cukrem pudrem...

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam z bananem. Domowe różnią się od tych "kupnych" ponieważ mają identyfikowalne nadzienie:) W tych kupowanych jest z reguły jakaś dziwna maź:)
    Cukrem pudrem można i owszem, ale i tak są słodkie dzięki bananowi:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aniu, załóż ciastkarnię :) Wyglądają super! Musiało pięknie pachnieć w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Olu - cały czas z Olkiem snujemy wizję dobrej cukiernio/lodziarni w tym pustym lokalu w naszym budynku, na rogu:)Tylko żeby tak jakiegoś sponsora....:)

    OdpowiedzUsuń
  9. coś dla mnie-ciasteczka zawsze się udają:)a gdyby je tak gęstym budyniem waniliowym wypełnić?mniam,mniam:)

    OdpowiedzUsuń