środa, 6 października 2010

Zapiekanka z ziemniaków z czosnkiem

Bardzo proste danie dla fanów ziemniaków:)
Idealne w sezonie przeziębień ze względu na dużą zawartość czosnku:)
Przepyszne:)
Na końcu wpisu parę informacji na temat czosnku:)


Składniki:
  • 2 kg ziemniaków
  • 500 ml śmietany 12%
  • szklanka mleka
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 cebule 
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól. 
  • pieprz biały
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki
Ziemniaki oraz cebule obrać i pokroić w talarki. Śmietanę wymieszać z mlekiem i rozgniecionym czosnkiem i przyprawić odrobiną gałki muszkatołowej, solą i białym pieprzem. 
Brytfankę posmarować oliwą i ułożyć w niej ziemniaki przekładając warstwami cebuli (z cebuli jeśli ktoś chce można zrezygnować, ale my lubimy takie czosnkowo - cebulowe połączenie:))
Całość zalać sosem mleczno - śmietanowo - czosnkowym.  
Piec w 200 stopniach około godziny (aż ziemniaki zmiękną a górna warstwa się lekko zarumieni)





Podawać posypane natką pietruszki.


Czosnek jest rośliną o wszechstronnym działaniu i od dawien dawna cieszy się sławą jako środek leczniczy (silny przeciwutleniacz a także naturalny antybiotyk niszczący bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym) i oczywiście jako przyprawa. 



Obniża cholesterol i cukier we krwi. Działa przeciwpasożytniczo, żółciopędnie, rozkurczowo, przeciwmiażdżycowo i obniża ciśnienie. Znosi bóle głowy i ułatwia zasypianie
Najlepszy świeży i rozdrobniony ponieważ po obróbce cieplnej traci właściwości bakterjobójcze, ale nadal działa przeciwgrzybiczo. 

Jak wyeliminować przykry zapach?
  • spożywać z natką pietruszki lub listkami mięty, selera lub tymianku
  • żuć kminek
  • wypić kilka kieliszków czerwonego wina:)

Przeciwskazania do spożywania to:
  • niskie ciśnienie krwi
  • ostre nieżyty żołądka i jelit
  • karmienie piersią (tu z doświadczenia muszę zdementować, iż nie każde dziecko źle reaguje na czosnek spożyty przez mamę. Ja jadłam i nic się nie działo (oczywiście nie duże ilości). Po prostu należy zachować ostrożność:) A od samego początku Olka potrawy wzbogacaliśmy smakiem czosnku i teraz nie ma problemu z jego spożywaniem:)


9 komentarzy:

  1. Pyszności!
    Lubimy takie ziemniaczane zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. proste, ale pyszne!!! Takie proste dania ostatnio za mną chodzą i w końcu sie skuszę. A czosnku to bym i więcej dodala, bo uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. A jest jakiś sposób bez mleczny? Bo ja z córcią niestety nie możemy mleka :((

    OdpowiedzUsuń
  4. Edysia - my też uwielbiamy zapiekać:),
    Kinga - podałam wersję light, większa ilość czosnku jak najbardziej wskazana:)
    Beata - Nie wiem jak by się w takiej potrawie zachowało np. mleko sojowe - nie mam doświadczenia, ale bez smaku śmietany to już chyba nie było by to samo...

    OdpowiedzUsuń
  5. O! Coś dla mnie. Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobry ziemniak nie jest zły..a i pomysl na sobotni obiad już mam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Synesthesio o Tobie myślałam zamieszczając ten przepis:)
    No i o Putce, która też ziemniaki w każdej postaci uwielbia:)
    Sajgonko - służę pomocą:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem absolutnie w grupie pro-czosnek w każdej postaci :D Zapiekanka w moim stylu, jak najbardziej!

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.