piątek, 22 października 2010

Szare kluski

Kluski te może nie wyglądają pięknie, ale można się w nich nawet zakochać:)
Zainspirowana jednym z ostatnich programów R. Makłowicza oraz wspomnieniami z wakacji ze Słowacji (gdzie jadłam je z serem (bryndza) i skwarkami) postanowiłam, że muszę zrobić. 
Trochę się obawiałam krytyki z ust moich "domowych konsumentów" bo kluski jak sama nazwa wskazuje wyszły szare, ale ich smak (zwłaszcza po odsmażeniu na złoto (więc można je też od biedy nazywać złotymi kluskami:)) zapewnił kolejny sukcesik kulinarny:)
Następnym razem zrobię mniejsze i ze skwarkami i serem. 
W sumie już się nie mogę doczekać...:)
Polecam je wszystkim fanatykom potraw "kluskowych" i "ziemniaczanych":)


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków 
  • 0,5 kg mąki
  • 1 jajko
Ziemniaki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach, wymieszać z jajkiem i mąką. 
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do wrzącej wody wrzucać kluseczki ( w pierwotnej wersji używa się do tego takiej specjalnej tarki i kluseczki wylatują małe i zgrabne - ja z braku tarki formowałam je łyżką - można też zrzucać małe kawałki nożem z deseczki). Duże kluski wymagały gotowania przez 10 minut od momentu wypłynięcia. Przy mniejszych można ten czas skrócić o połowę. 
Podawać jako danie główne lub jako dodatek do sosów. 

Wpis bierze udział w akcji: Brzydkie, ale dobre:)

13 komentarzy:

  1. Ja je lubię polane skwareczkami z cebulką.

    OdpowiedzUsuń
  2. mi się tam bardzo podobają, szczególnie ze względu na ich smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z skwareczkami i cebulą to się zawsze skuszę, ale takie z serem też muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja babcia robi przepyszne ze skwarkami :) a do tego kiszona kapusta

    OdpowiedzUsuń
  5. Przypomniała mi się Jeżycjada i szare kluski Marty Lewandowskiej...może sobie zrobię takie "książkowe" gotowanie? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O proszę okazuje się, że szare kluski wcale nie są takie szare - mają dużo fanów:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mhm... uwielbiammmm... z twarogiem i skwareczkami z boczku wędzonego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ziemniaczanym daniom zawsze mówie tak:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja tez teraz sprobuje bo nabralam wielkiej ochoty na nie.A pamiętam je z dzieciństwa , gdy robiła je moja babcia Kasia

    OdpowiedzUsuń
  10. No teraz to mam przechlapane, bo akurat ziemniakow nie jadam, a szare kluski, zwane u nas "żelaznymi" ,po prostu uwielbiam!
    Zebys ty wiedzala, jakie mam teraz ssanie...

    OdpowiedzUsuń
  11. Małgosiu - czyżby Dukan?:)

    OdpowiedzUsuń
  12. ulubione moje dania- zwłaszcza ze wiaze sie ze wspomnieniami, moja babcia takie robila z twarogiem okraszane skwarkami byly przepyszne , ja je kocham i zdaje sie ze cala rodzina, bo wszyscy na nie 'wpadali' od babci jak wiedzieli ze beda, szare sie robia jak troszke przestygna ale to poprostu pychota !!!!!!

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.