środa, 13 października 2010

Zapiekanka ryżowa z jabłkami i budyniem

Zapiekankę ryżową z jabłkami wszyscy chyba kojarzą ze smakami dzieciństwa. 






Chociaż u mnie w domu częściej bywała z makaronem. 
W tej wersji bardziej ją wzbogaciłam, ale główny smak pozostał ten sam:)


Składniki:
  • 200 g białego ryżu
  • 4 duże słodkie jabłka
  • 2 banany (opcjonalnie)
  • 1 l mleka
  • śmietana 16 %
  • budyń śmietankowy z cukrem
  • 0,5 cukru wanilinowego
  • 4-5 łyżek masła
  • 6 łyżek cukru
  • cynamon
  • szczypta soli
Ryż ugotować na sypko w  0,5 litra mleka (w miarę potrzeby dodać wodę) dodać szczyptę soli, cukier wanilinowy, 1 łyżkę masła  i 2 łyżki cukru. 
Ugotować budyń (budyń śmietankowy z cukrem + 0,5 litra mleka). 
Jabłka obrać i starkować na tarce o grubych oczkach. Następnie lekko poddusić z dodatkiem 2 łyżek cukru i cynamonu. 
W naczyniu żaroodpornym grubo wysmarowanym masłem układać warstwami: ryż, połowę budyniu, plasterki bananów (można z nich zrezygnować jeśli ktoś nie lubi - ale mi bardzo smakowała wersja z bananem), jabłka, drugą połowę budyniu, ryż i całość zalać śmietaną wymieszaną z 2 łyżkami cukru. Zapiekać w 180 stopniach aż zarumieni się wierzch. 
Trochę bardziej kalorycznie niż w przypadku tradycyjnej zapiekanki, ale przyjemności sobie w życiu odmawiać nie wolno:)

Wpis bierze udział w akcji Sezon na jabłka


9 komentarzy:

  1. Przepis nie tylko dla dzieci :) sama bym chętnie taką zjadła.
    www.kuchcikowo.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Fiolunka:) Staram się, aby to co gotuję było zjadane przez mojego synka:). Nie zawsze się udaje, ale wtedy zawsze mogę liczyć na wiernego konsumenta w osobie męża:)
    Paula - Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O! A u mnie takiego nie było, proszę bardzo. Muszę nadrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Arven - spokojnie, jabłka na szczęście dostępne cały rok:)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy zamiast 16% śmietany może byc 12% lub 18%? ile ml śmietany powinnam kupic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być 12% lub 18%. Mała śmietana - 200 g

      Usuń
    2. Jeśli będzie bardzo gęsta to można dodać trochę mleka

      Usuń
    3. Dziekuje ;) jutro bede próbować

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.