poniedziałek, 6 września 2010

Szarlotka na bardzo kruchym cieście - Amelii


To moja ulubiona wersja szarlotki. Jak dotąd nie jadłam lepszej:) Ma ona sporą rzeszę fanów, a największą w postaci mojej koleżanki Anety (Amelii), z którą teraz niestety nie jest mi dane się widywać. Amelio - chociaż w formie wirtualnej - spora porcja na Twój talerzyk:) Smacznego:)











Składniki:

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 ugotowane żółtka
  • 3 surowe żółtka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • bułka tarta do posypania spodu ciasta
  • cukier puder do posypania wierzchu ciasta
Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • łyżka cynamonu
  • 0,5 szklanki cukru
Piana:
  • 3 białka jajek
  • 2 łyżki budyniu w proszku (śmietankowego, waniliowego)
  • 5 łyżek cukru
Ugotować jajka. Żółtka rozdrobnić i wrzucić do miski a białka spożytkować w dowolny sposób np. na kanapkę:) Do miski wsypać mąkę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia oraz wrzucić miękkie masło. Zagnieść składniki i  z1/3 ciasta uformować w kulę a następnie włożyćdo zamrażarki (będzie tarkowana na wierzch).
Jabłka obrać, wydrążyć i starkowac na dużych oczkach. Dodać cukier i cynamon i przez 10 minut poddusić - tak żeby trochę soku odparowało.
Z  białek, cukru i budyniu ubić pianę.
Tortownicę (u mnie 26 cm średnicy) wyłożyć ciastem i posypać bułką tartą. Wyłożyć masę jabłkową a następnie pianę. Na wierzch starkować (na grubych oczkach) schłodzone ciasto. Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni.


Szarlotka ta (jak zresztą inne) ma tę cechę, że bardzo szybko znika. Ale ten egzemplarz to już pobija wszelkie rekordy:)
Wpis bierze udział w akcji Sezon na jabłka

11 komentarzy:

  1. Zapisuję przepis, muszę spróbować. Szarlotki i serniki to moje ulubione ciasta:)U mnie zresztą na blogu w tej chwili też jest szarlotkowo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam:) i już nie mogę się doczekać kiedy znowu "zaszarlotkuję":)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeej, jak ostatnio jabłkowo tu.
    Pyszna szarloteczka;)

    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam szarlotki. Czas to zmienić,pysznie wygląda.
    Chciałabym Cie zaprosić do zabawy na lubienie, zasady są proste:
    napisz kto przyznał Ci tę nagrodę,
    wymień 10 rzeczy, które lubisz,
    przyznaj tę nagrodę 10 innych blogerom i poinformuj ich komentarzem
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Miałam ostatnio ochotę na taką bezową szarlotkę i proszę...mam :) Co prawda wirtualnie - ale zawsze jest ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu, bardzo żałuję, że nie jest mi dane znów spróbować Twojej szarlotki. Mam nadzieję, że w końcu uda nam się spotkać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amelia:) - cieszę, się, że ją znalazłaś:)

      Usuń
  7. Piekłam i potwierdzam , szarlotka wspaniała !!!! Sylwia

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.