piątek, 24 września 2010

Ciasto serowo-czekoladowe z ananasem

Ciasto w oryginale to ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami (Winiary), ale z braku wiśni doznało modyfikacji:) i u mnie stało się bardziej egzotyczne:) i bardziej serowe:)
Kolejny kompromis w naszej kuchni: ja mam ochotę na czekoladowe a chłopcy są fanami serników:)

Składniki ciasta czekoladowego:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • około 400 g owoców ( u mnie ananas z puszki, ale mogą być też inne)
Składniki ciasta serowego:
  • 500 g twarogu śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • budyń śmietankowy (jeśli z cukrem to można dodać nieco mniej niż 1/2 szklanki cukru)
Składniki ciasta czekoladowego wymieszać przy użyciu miksera (najpierw ubijać jajka z cukrem a następnie połączyć z mąką, kakao i olejem oraz proszkiem do pieczenia).
Ciasto wylać do natłuszczonej tortownicy (u mnie średnica 26 cm) i na wierzchu poukładać owoce. Piec 20 minut w temp 180 stopni. (ja piekłam 15 minut i ciasto serowe trochę za mocno się "wlało" w część czekoladową, ale ciastu to w żaden sposób nie zaszkodziło:)).
W tym czasie przygotować ciasto serowe. Zmiksować twaróg z cukrem, jajkami i budyniem. Wlać na podpieczone ciasto czekoladowe i piec jeszcze 25-30 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

10 komentarzy:

  1. ananas w takim cieście musi świetnie podkręcać smak!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mogłaś wpaść na pomysł prowadzenia tego bloga jak jeszcze mieszkałysmy razem Sis? ;)mogłabym próbować tych pyszności bez ograniczeń;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest jeszcze jedno rozwiązanie:) Znowu ze mną zamieszkasz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślinotok murowany. Bardzo apetyczne ciasto :)
    Zazwyczaj robiłam sernik na ciemnym, kruchym cieście i bez owoców. Ale tej wersji muszę spróbować :)Pewnie w przyszłym tygodniu. W ten weekend szaleję z przetworami. Powidła, śliwki w occie, gruszki i papryka "zmarnowane", czyt. marynowane, więc pieczenie na razie odpada :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Synesthesia - ja nastepnym razem muszę zrobić z wiśniami:) Moim chłopakom baaardzo smakowało - zresztą właśnie "pozwolili" mi umyć pustą blaszkę:)A teraz to ja mam ślinotok na myśl o tych marynowanych cudeńkach:)

    OdpowiedzUsuń
  6. No dooobra, miałam zamrożone kruche i...właśnie się piecze, ze śliwkami! :) Aniu, nie dziwię się, że zniknęło tak szybko. Ja też nie pozwoliłabym, żeby tak pyszne ciasto się marnowało ;) Z wiśniami też będzie pyszne, nie wątpię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kruche ze śliwkami... a ja właśnie dzisiaj pyszne śliwki nabyłam:)Nie kuś...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. sernik i ananas musi pysznie smakować !

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie mogę tu wchodzić przed obiadem:P) a te ciasto to mi się nawet śniło :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sajgonko:) To znaczy, że miałaś piękny sen:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.