niedziela, 12 września 2010

Murzynek z gruszkami

Dla fanów czekolady kolejna propozycja na jesienne wieczory:)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1/2 margaryny/masła
  • 3 łyżki oleju
  • 6 łyżek kakao
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki wody
Gruszki:
  • 2-3 duże gruszki obrane ze skórki i wydrążone (pokrojone w kostkę 1 cm x 1 cm)
Polewa:
  • 1/2 margaryny/masła
  • 6 łyżek mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 8 łyżek cukru
W rondelku rozpuścić 1/2 margaryny z 6 łyżkami kakao oraz wodą. Ostudzić. W tym czasie ubić pianę z białek ze szklanką cukru. Do piany wlewać kolejno: zawartość rondelka oraz żółtka i olej a na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko można wymieszać przy użyciu miksera. Ciasto wlać do formy (tortownica 26 cm) posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.  Na wierzch wsypać gruszki. Część z nich malowniczo zatopi sie w cieście:)
Piec w 180 stopniach 50 minut.
Wyjąć i ostudzić.


Dodaj napis

Przygotować polewę rozpuszczając margarynę i dodając mleko kakao i cukier. Gotować przez parę minut mieszając aż polewa zacznie gęstnieć. Gęstniejącą polewą równomiernie polać ciasto. 

Potem to już tylko pozostaje uzbroić się w cierpliwość i odczekać na zupełne zastygnięcie polewy:). Kroić, zajadać się i nie myśleć o kaloriach:)

14 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podoba ten Murzynek! :) Zaraz go 'ukręcę'. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. I nie myśleć o kaloriach he he, a Olkowi smakował murzynek?:)wygląda przepysznie i niestety pewnie niedługo go zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mania179 powodzenia:), Sajgonko-smakowała tylko część "ciastowa" - polewę i owoce nakazał usunąć:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak też pomyślałam,że część z owocami może okazać się dla Niego niejadalna;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekłam dziś coś w podobnym klimacie, tylko z kremem budyniowym zamiast polewy. Połączenie murzynka z gruszkami jest obłędnie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kuchareczko, Paulo - dzięki:)
    flusso -też za mną chodzi takie z budyniem bo ogólnie mam teraz "fazę na budyń":)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny przepis na murzynka. Gruszki mam "własnej produkcji", więc będą jak znalazł :) Sajgonko, Ty też w sobotę upieczesz murzynka? ;)

    Ktoś tu wspominał o budyniu?...
    I moja dieta poszła w zapomnienie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sajgonka pewnie upiecze jak znam życie:)
    Synesthesio - koniecznie czekoladowy:), ogólnie to ja nie przepadam za czekoladowym, ale teraz to bym tylko ten jadła;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu, jadam tylko czekoladowy, to mój ulubiony i koniecznie z Delecty :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zjadłam wczoraj solidną porcyjkę, ale jak dotąd jadałam tylko z Winiar. Spróbuję zatem Delecte:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Synesthesio,Anno of course ,że upiekę.To będzie mój debiut murzynkowy więc trzymajcie kciuki ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Sajgonko - już zaciskam, ale wiem żeś utalentowana więc tylko tak symbolicznie:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.