12:19

Kotlety mielone pieczone


Lżejsza wersja tradycyjnych mielonych. Bardzo mi smakowała. Te tradycyjne bywają u nas bardzo rzadko właśnie ze względu na to, że są za ciężkie do trawienia. Tę wersję polecam ze spokojem sumienia, bo żadnych problemów po nich nie miałam:), a do tego są naprawdę bardzo smaczne. Zarówno na ciepło jak i na zimno. 
Inspiracją był przepis z kalendarza (autorstwa p. Adamczewskiego).




Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • 300 g pieczarek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średni por
  • 1 średnia cebula
  • 3/4 szklanki startego ostrego żółtego sera
  • czerstwa kajzerka + mleko do jej zamoczenia
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka, majeranek
Bułkę pokruszyć i namoczyć w mleku. Pieczarki pokroić w plasterki, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a pora w drobne półplasterki.  Wszystkie warzywa poddusić na oliwie. Mięso wymieszać z jajkiem, odciśniętą bułką i ostudzonymi warzywami oraz żółtym serem. Doprawić do smaku przyprawami.
Uformować kotlety o grubości około 2 cm i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. 
Zapiekać około 30 minut w 200 stopniach. 

22 komentarze:

  1. Takich jeszcze nie robiłam i muszę zrobić...piekłam co prawda w piekarniku, ale mięso było bez dodatku sera itd..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożena - te dodatki właśnie bardzo mi odpowiadały:)

      Usuń
  2. Pyszny pomysł na mielone Aniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - zawsze jakieś urozmaicenie tradycyjnej potrawy:)

      Usuń
  3. A wiesz, nie robiłam pieczonych. Chyba czas spróbować:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - koniecznie:) ja następne zrobię do buraczków zasmażanych:)

      Usuń
  4. Aniu,
    kotleciki prezentują się bardzo smacznie!
    Lubię pieczone.

    OdpowiedzUsuń
  5. A piekłam już kiedyś podobne, kiedy byłam na diecie. Są pyszne, a ta wersja z warzywami jeszcze ciekawsza :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - w każdym razie ja już szybko nie sięgnę po tradycyjne smażone:)

      Usuń
  6. Fajnie wyglądają. Takich jeszcze nie robiłam, a muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja ostatnio też piekę placki i kotlety, a sio tłuszczyku :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. SmaKokosa - ciekawa jestem jakie placki pieczesz

      Usuń
  8. Ja fanka zdrowego odchudzania jestem 100% za!!!! Żeby podkręcić atmosferę zamiast bułki dodaję otręby owsiane (zmiękczają tak samo, a jeszcze zdrowsze). Uwielbiam takie kotlety, bo dzieciom można przemycić tam wiele warzyw! Brawo Aneczko za przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - to mnie zaskoczyłaś:) Bo myślałam, że zawartość sera będzie Ci przeszkadzała:) Oczywiście bez sera też można:)

      Usuń
    2. Ser odchudza!!!!!! Zawiera mnóstwo wapnia potrzebnego do prawidłowego metabolizmu :)

      Usuń
  9. Fajny przepis na lekki posiłek. Póki pogoda dopisuje, można upiec kotleciki na grillu bez użycia tłuszczu, więc zdrowo ;) www.zgrilla.pl - zapraszam po bardziej i mniej dietetyczne przepisy na grilla :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja Ciocia zawsze zapieka kotlety, z tym, ze najpierw je podsmaża króciutko na prawie suchej patelni, Sa przepyszne i mieciuchne .... a mielonki same w sobie są wspaniałe, bo co by do nich nie dodać to pysznie smakują:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Ile mniej więcej kotletów wychodzi z tej porcji? Brzmią pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 12 sztuk - wszystko zależy od wielkości :)

      Usuń