Kotlety z pieczarek i jajek bardzo lubimy, Dawno ich nie robiłam, a że na smażone nie miałam ochoty, więc tym razem je upiekłam. Są zdecydowanie lżejsze od smażonych, nieco inne, bo jednak nie mają panierki, ale bardzo smaczne. Podajcie je z sezonowymi warzywami - gotowanymi i/lub świeżymi. Smacznego!
Składniki (porcja dla 5 osób):
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 500 g pieczarek
- 1 jajko surowe
- 3 łyżki bułki tartej
- 50 g startego żółtego sera
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa
Jajka obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Do garnka wlać oliwę, wrzucić pieczarki, posolić i smażyć do momentu odparowania wody. Ostudzić i wymieszać z pokrojonymi jajkami. Dodać pozostałe składniki oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować kotlety. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok. 25 minut.
Lubię kotlety z jajek, a z pieczarkami są jeszcze lepsze.
OdpowiedzUsuń