Ciasto czekoladowe z burakami w nieco innej wersji niż piekłam do tej pory (tu poprzedni przepis).
Nie za słodkie, dość wyraźnie czekoladowe i przyjemnie wilgotne. Możecie je polać polewą czekoladową - w wersji rozpustnie czekoladowej lub tak jak ja po prostu oprószyć cukrem pudrem.
Czy czuć buraki? Trochę czuć, ale tylko pod warunkiem, że się o nich wie
😃 Kto nie wie, ten nie czuje 😃 - przetestowane na rodzinie.
Składniki (tortownica 26 cm):
- 400 g ugotowanych buraków
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 kopiastych łyżek kakao
- cukier puder do oprószenia po wierzchu
Ugotowane i ostudzone buraki zmiksować przy pomocy blendera.
Całe jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i wlać olej oraz dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu dodać buraki.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz