Jabłecznik z cytrynową nutą to bardzo proste do upieczenia ciasto. Taki nieco bardziej mokry biszkopt z wyraźnie cytrynowym smakiem i soczystymi kawałkami jabłek. Ciasta u nas znikają ekspresowo, ale ten jabłecznik zniknął z prędkością światła.
Składniki (tortownica 26 cm):
- 3 średniej wielkości słodko-kwaśne jabłka
- 4 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- sok z połowy średniej cytryny
- cukier puder do oprószenia po wierzchu
Jabłka obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Całe jajka ubić z cukrem (ubijać długo, aż masa będzie puszysta i jasna). Zmniejszyć obroty miksera do najniższych. Dodać olej, sok z cytryny, skórkę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Wyłączyć mikser i wmieszać jabłka.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 minut.
Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Cytryna doskonale podkręca smak :). A Twój jabłecznik przypomina mi ciasto mojej babci, mniam!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny jabłecznik !
OdpowiedzUsuńAbsolutnie genialne połączenie jabłka i cytryny.
OdpowiedzUsuń