Długo za mną chodziły żeberka...
a jak coś zacznie za człowiekiem chodzić to nie ma rady...
Weszłam do sklepu z zamiarem kupienia małej porcji...wyszłam z ponad 1,5 kg, co rodziny nie zmartwiło. Okazało się, że pieczone żeberka smakowały wszystkim bez wyjątku.
Z powtórką tego dania mam za długo nie zwlekać.
Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
marynata:
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
dodatkowo
- 4 duże cebule
Składniki marynaty połączyć ze sobą. Żeberka pokroić i wymieszać z marynatą. Odstawić do lodówki na min. kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Cebulę obrać i pokroić w piórka a następnie wymieszać z zamarynowanymi żeberkami. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Piec 30 minut w 200 stopniach (bez przykrycia), a następnie pod przykryciem w temperaturze 160 stopni 2-2,5 godziny.
Podawać np. z ziemniakami i surówką (na przykład taką).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz