17:44

Żeberka pieczone

żeberka, pieczone, obiad

Długo za mną chodziły żeberka...
a jak coś zacznie za człowiekiem chodzić to nie ma rady...

Weszłam do sklepu z zamiarem kupienia małej porcji...wyszłam z ponad 1,5 kg, co rodziny nie zmartwiło. Okazało się, że pieczone żeberka smakowały wszystkim bez wyjątku. 
Z powtórką tego dania mam za długo nie zwlekać. 

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
marynata:
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
dodatkowo
  • 4 duże cebule
żeberka, obiadSkładniki marynaty połączyć ze sobą. Żeberka pokroić i wymieszać z marynatą. Odstawić do lodówki na min. kilka godzin (najlepiej na całą noc). 
Cebulę obrać i pokroić w piórka a następnie wymieszać z zamarynowanymi żeberkami. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia. 
Piec 30 minut w 200 stopniach (bez przykrycia), a następnie pod przykryciem w temperaturze 160 stopni 2-2,5 godziny. 


Podawać np. z ziemniakami i surówką (na przykład taką). 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz